Hopp til innhold

Hillary Clinton utnevnt som utenriksminister i Barack Obamas regjering

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 1. desember 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Hillary Clinton blir trolig den nye utenriksministeren i Barack Obamas regjering
Foto: Jarle Vines
USAs nyvalgte president Barack Obama får trolig Hillary Clinton som sin utenriksminister
Foto: United States Congress
USA
Kongressbygningen
Foto: Kevin McCoy
Våpenskjoldet til Amerikas forente staters utenriksminister

USA: Hillary Rodham Clinton ble i dag utnevnt som ny utenriksminister i Barack Obamas regjering.

Utnevnelsen var ikke uventet. Clinton forsikret etter utnevnelsen at hun skal gi alt for Amerikas forente stater som utenriksminister. Per i dag sitter Clinton som senator fra New York i Senatet, men denne jobben vil hun forlate når hun går inn i Barack Obamas regjering som utenriksminister.

Kongressen gjenstår[rediger]

Hillary Clinton og Obamas andre utnevnelser mangler fortsatt den formelle godkjenningen av Kongressen, men siden Demokratene sitter med flertall i begge kamrene i Kongressen blir de trolig vedtatte.

Hillary Clinton[rediger]

Hillary Diane Rodham Clinton (født 26. oktober 1947 i Chicago i Illinois i USA) er en amerikansk demokratisk politiker og senator for delstaten New York. Hun ble første gang valgt som senator den 7. november 2000. Hillary Rodham Clinton er gift med tidligere president Bill Clinton, og var USAs førstedame i hans presidentperiode fra 1993 til 2001.

Hillary Rodham studerte juss ved Yale University og etter avlagt eksamen arbeidet hun som advokat. I 1974 flyttet hun til Arkansas og giftet seg året etter med William Clinton. Hillary Rodham Clinton fortsatte sin praksis hos advokatfirmaet Rose Law Firm og ble regnet som en av de mest innflytelsesrike advokater i USA. Som USAs førstedame hadde hun betydelig mer innflytelse enn vanlig og bidro blant annet sterkt til et forslag om en offentlig helseforsikring, Clinton Health Care Plan, som imidlertid ikke ble vedtatt. Hun kom sterkt i medienes søkelys i forbindelse med hennes manns utroskap, den såkalte Lewinsky-skandalen i 1998.

Hun var en del av den amerikanske delegasjonen til Norge under vinter-OL på Lillehammer i 1994. Hillary Rodham Clinton er den første forhenværende førstedame som har stilt til valg og ble i år 2000 valgt som senator for New York State, en posisjon hun ble gjenvalgt til med stor margin i 2006.

Hillary Rodham Clinton erklærte seg i 2007 som kandidat til nominasjonen som demokratenes presidentkandidat i 2008. Etter en lang nominasjonsvalgkamp måtte hun gi tapt for Barack Obama, som hun så gav sin støtte.

Relaterte nyheter[rediger]

Kilder[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Hillary Clinton.