Hopp til innhold

New York Times: - Hillary Clinton blir utenriksminister i Barack Obamas regjering

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 22. november 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Hillary Clinton blir trolig den nye utenriksministeren i Barack Obamas regjering
Foto: Jarle Vines
USAs nyvalgte president Barack Obama får trolig Hillary Clinton som sin utenriksminister
Foto: United States Congress
USA

USA: New York Times meldte fredag kveld at Hillary Clinton trolig vil bli utenriksminister i Barack Obamas regjering.

Det melder nrknyheter.no fredag. En Clinton-medarbeider sier til avisen New York Times at Hillary Clinton er klar som ny utenriksminister. Medarbeideren sier at den New York-senatoren tok beslutningen etter flere samtaler med Barack Obama om hans utenrikspolitikk.

- Fortsatt i diskusjoner

[rediger]

Hillary Clintons rådgiver og talsmann har kun dette å si om saken: - Vi er fortsatt i diskusjoner, som riktignok "går på skinner". Men alle rapporter utover det, er "premature", sier Philippe Reines, Clintons rådgiver om talsmann.

Kunngjøringen kommer 27. november

[rediger]

Hvis Clinton skal bli utenriksminister, må hun slutte i jobben som New York-senator. Den offisielle kunngjøringen vil ifølge Obamas rådgivere komme 27. november.

Hillary Clinton

[rediger]

Hillary Diane Rodham Clinton (født 26. oktober 1947 i Chicago i Illinois i USA) er en amerikansk demokratisk politiker og senator for delstaten New York. Hun ble første gang valgt som senator den 7. november 2000. Hillary Rodham Clinton er gift med tidligere president Bill Clinton, og var USAs førstedame i hans presidentperiode fra 1993 til 2001.

Hillary Rodham studerte juss ved Yale University og etter avlagt eksamen arbeidet hun som advokat. I 1974 flyttet hun til Arkansas og giftet seg året etter med William Clinton. Hillary Rodham Clinton fortsatte sin praksis hos advokatfirmaet Rose Law Firm og ble regnet som en av de mest innflytelsesrike advokater i USA. Som USAs førstedame hadde hun betydelig mer innflytelse enn vanlig og bidro blant annet sterkt til et forslag om en offentlig helseforsikring, Clinton Health Care Plan, som imidlertid ikke ble vedtatt. Hun kom sterkt i medienes søkelys i forbindelse med hennes manns utroskap, den såkalte Lewinsky-skandalen i 1998.

Hun var en del av den amerikanske delegasjonen til Norge under vinter-OL på Lillehammer i 1994. Hillary Rodham Clinton er den første forhenværende førstedame som har stilt til valg og ble i år 2000 valgt som senator for New York State, en posisjon hun ble gjenvalgt til med stor margin i 2006.

Hillary Rodham Clinton erklærte seg i 2007 som kandidat til nominasjonen som demokratenes presidentkandidat i 2008. Etter en lang nominasjonsvalgkamp måtte hun gi tapt for Barack Obama, som hun så gav sin støtte.

Relaterte nyheter

[rediger]

Kilder

[rediger]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Hillary Clinton.Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Barack Obamas regjering.