Hopp til innhold

Presidentvalget i USA: Clinton og Obama i ordkrig om Martin Luther King

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 14. januar 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Hillary Clinton mente at en politiker som Lyndon B. Johnson måtte til for sette visjonene til Martin Luther King ut i live ...
Foto: Marc Nozell
... noe Barack Obama mener nedvurderer Kings rolle i kampen for å gjøre slutt på segregeringspolitikken i USA.
Foto: Elizabeth Cromwell

De siste dagene har det brutt ut ordkrig mellom Hillary Clinton og Barack Obama om Martin Luther Kings viktighet under de svartes kamp for å gjøre slutt på diskrimineringen i USA på 60-tallet.

Obama og Clinton er demokratenes viktigste kandidater til presidentvalget i høst. Clinton ligger litt foran etter seieren i New Hampshire, men kampen er fortsatt helt åpen.

Uenigheten oppstod da Clinton i forrige uke ble intervjuet av nyhetskanalen FOX News. Clinton uttalte at «Dr. Kings drøm begynte å bli realisert da president Lyndon Johnson fikk igjennom loven om borgerrettigheter i 1964», og videre at «det trengtes en president for å få det gjort».

Obama mener at Clinton med uttalelsen kan støte folk som føler at hun på et eller annet vis prøver å nedvurdere Kings rolle i kampen for borgerrettigheter. Obama mente også at kommentaren var uheldig, og antyder at Clinton har dårlige rådgivere.

Clinton gikk for to dager siden til motangrep på programmet «Meet the Press» på NBC. Clinton mente at valgkampapparatet til Obama bevisst vrengte på det hun hadde sagt, og hun uttalte videre at King fortjener en stor del av æren for det som skjedde. Hun mener imidlertid at King ikke kunne gjort det han gjorde uten partnere i politikken.

Obama svarte senere på Clintons motangrep på en pressekonferanse. Han uttalte at han var fascinert over hvordan kontroversen utartet seg, og mente at dette forklarer hvorfor amerikanere er gått lei av «spillet i Washington».

Kilder