Hopp til innhold

Wikipedia på bokmål har passert 200 000 artikler

Fra Wikinytt
Denne artikkelen nevner Wikimedia eller et av Wikimedias prosjekter. Vær oppmerksom på at Wikinytt er et Wikimedia-prosjekt.

Målform: Bokmål - Dato: 14. desember 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Wikipedia på bokmåls logo
Foto: Wikimedia Foundation

Norge: Wikipedia på bokmål passerte lørdag 13. desember 2008 200 000 artikler.

Wikipedia på bokmål og riksmål passerte lørdag 200 000 artikler. Det skjer samme dag som Wikipedia på svensk passerte 300 000, dansk nærmer seg 100 000, mens finskspråklig Wikipedia nærmer seg 200 000 med stormskritt og Wikipedia på nynorsk snart runder 50 000. Passeringen skjedde bare litt over to uker etter Wikipedia på bokmåls sjuårsjubileum 26. november.

Artikkel nr. 200 000[rediger]

Siden uke 42 i år har Wikipedias brukere gjennomført Artikkelkonkurransen 2008 Ekspress, som skal vare ut året. Konkurransen har gitt mange nye artikler på Wikipedia, noe er nyskrevet og noe er oversatt. Totalt er det lagt til 15 368 artikler og oppføringer i løpet av to måneder. Wikipedia dekker derfor stadig mer av det folk søker etter på Internett.

Konkurransen viser at den pågående artikkelproduksjonen er svært allsidig. Artikkel nr. 200 000 ble John de Vere, 12. jarl av Oxford.

Hva er Wikipedia?[rediger]

Wikipedia er en encyklopedi, eller et leksikon, som skrives av frivillige idealister og utgis under en fri lisens (GNU Free Documentation License), noe som betyr at innholdet kan kopieres, endres og redistribueres fritt så lenge lisensen følges. Wikipedias mål er at all menneskelig kunnskap skal være gratis og fritt tilgjengelig for alle, på alle språk.

I begynnelsen oppfattet nok de fleste Wikipedias konsept som en urealistisk drøm. Men gjennom årene som har gått siden starten, har Wikipedia flyttet grensene for det mulige, og vist at om dugnadsånden er svak ellers i samfunnet, lever den i beste velgående på Internett. De første artiklene på vår utgave av Wikipedia ble skrevet i 2001, men prosjektet så ut til å dø stille hen. I 2003 ble det gjenopplivet av en gruppe studenter, og nå var Norge modent for Wikipedia. Antall artikler og brukere har vokst langt over alle forventninger. Internettbrukernes tillit til Wikipedia har også blitt styrket, takket være de mange brukerne som gir av sin fritid for å sikre kvaliteten på Wikipedias artikler.

Relaterte nyheter[rediger]

Kilder[rediger]

Wikinytt beklager at vi ikke kan bringe Wikipedia på bokmåls 200 000 artikler-logo. Denne kan imidlertid sees på Wikipedias hovedside.

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Norsk Wikipedia.