Hopp til innhold

Wikinytt:Målsetning-nb

Fra Wikinytt

Denne siden finnes også på nynorsk

Wikinytt–retningslinjer

Manifest (nn)

Målsetning (nn)
Målnøytralitet (nn)
Nøytralt ståsted (nn)

Opphavsrett (nn)
Bildepolicy (nn)

Oppførsel (nn)


15. januar 2001 startet en liten gruppe mennesker et nesten utenkelig eksperiment: De gav omkring 10 % av jordens befolkning (de med tilgang til internett) sjansen til å skrive et leksikon sammen, på alle språk og fritt tilgjengelig for alle som har tilgang til internett, for alltid. I de følgende månedene og årene gjorde ikke bare teknologien drømmen virkelig, men en skare av engasjerte deltagere skrev artikler og skapte retningslinjer og regler for fremdriften av det nye prosjektet. Det hele skjedde i en åpen og gradvis prosess, bygget på troen på at konsensus kan oppnås gjennom samarbeid, og en sterk tillit til menneskelig fornuft.

Wikinytt

[rediger]

Idéen bak Wikinytt er ikke mindre utenkelig, i grunnen. Wikinytt skal være en nyhetskilde med fritt innhold, og er et av de (etterhvert mange) prosjektene som stiftelsen Wikimedia Foundation driver. Målet vårt er å skape en fri nyhetskilde der, om vi klarer å bygge ned de digitale klasseskillene, alle mennesker kan ta del i å sette dagsorden gjennom sine egne rapporter om små og store hendelser, enten de er egenerfarte eller basert på andre kilder. Wikinytt bygger på idéen om å skape noe nytt heller enn å angripe og ødelegge noe gammelt. Prosjektet er tuftet på troen på at vi, alle sammen, kan skape en enorm og helt unik ressurs som kommer til å gjøre medielandskapet mye rikere.

I begynnelsen kan nok ikke Wikinytt vise til mange originale rapporter, men vil likevel være en brukbar ressurs: I den første tiden kommer vi ikke til å kunne dekke hele mediebildet og alt som skjer, men det skal vi få til gjennom en gradvis rekruttering av nye deltagere. Wikinytt kommer til å vokse og gradvis bli mer troverdig og mer brukbart som en nyhetskilde.

I tillegg til målsetningen om å være en selvstendig nyhetskilde kommer Wikinytt-prosjektet også til å utgjøre et alternativ til privateide nyhetsbyråer som Reuters, NTB og NPK. Vi kommer til å by medieaktørene i markedet på en gratis, fritt tilgjengelig nyhetsstrøm av høy kvalitet, som kan komplementere deres dekning av aktuelle nyheter. Sidan materialet vårt blir publisert under en copyleft-lisens kan den som ønsker det benytte materialet vårt til egen nyhetsrapportering, selv om de ikke deler noen av våre verdier, som f.eks. nøytralitetsprinsippet. I startfasen kommer vi til å ha få nyheter, men de kommer likefullt til å være frie. Ingen trenger engang å registrere seg eller logge inn på nettstedet for å lese eller benytte det som står i Wikinytt.

Verdier

[rediger]

Wikinytt står foran store utfordringer fremover, men kommer til å ta i bruk de prinsippene som andre Wikimedia-prosjekter (hovedsaklig Wikipedia) har bygget seg opp på, og lære av disse prosjektenes historie: Nøytralitetsprinsippet, idéen om fri informasjon og gjennomsiktige beslutningsprosesser er grunnverdier som vi tar med oss i det videre arbeidet.

Vi skal fremme grasrotjournalistikken, siden vi tror at alle kan bidra til å gi et godt bilde av hva som skjer i verden rundt oss. Tiden er moden for å skape en fri nyhetskilde av folket og for folket. Vi ønsker deg velkommen til å ta del i dette arbeidet som faktisk kan være med på å endre verden for alltid.