Store protester mot OL-fakkelstafetten i Paris

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 7. april 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

OL-fakkelen passerer Boulogne-Billancourt
Tibetanske demonstranter 7. april
Ruten for fakkelstafetten
Foto: Cottbus
Fakkelen
Foto: Cmapm
Sommer-OL 2008
Sommer-OL 2008
Relaterte saker
Wikipedia
Wikipedia
Mer informasjon om sommer-OL 2008 på Wikipedia:


Paris: Også i Paris ble det store protester når OL-fakkelen til sommer-OL i Beijing i august ble forsøkt ført gjennom byen. Fakkelen måtte slukkes flere ganger, og til slutt ga arrangøren opp.

Det var også store protester da fakkelen ble ført gjennom London i forrige uke. Det var allerede før flammen ankom Frankrike 7. april, samlet hundrevis av demonstranter ved Eiffeltårnet, der statskuddet for løpet i den franske hovedstaden skulle være. Det var ca. 3000 franske poltifolk, og disse aresterte mange av demonstrantene før stafetten startet. Planen var at rundt 80 personer skulle springe med fakkelen på den vel 28 kilometer lange ruten gjennom Paris. Men etterhvert tvang det store antallet demonstranter OL-tjenestemennene til å slukke OL-fakkelen flere ganger, og plassere den i sikkerhet i en følgebuss.

Press fra kinesiske myndigheter førte til avlysning[rediger]

Den svarte versjonen av OL-flagget

Urolighetene førte etterhvert til at den siste delen av fakkelstafetten ble avlyst, etter press også fra kinesiske myndigheter. Flere demonstranter klarte også å henge opp en svart versjon av OL-flagget, der de fargede ringene var erstattet med håndhjern som er låst i hverandre, både på Eiffeltårnet og Notre Dame. Det samme flagget vaiet også fra rådhuset i Paris, og borgermensteren i Paris, Bertrand Delanoe, valgte å avlyse sitt møte med fakkelstafetten.

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Fakkelstafetten til sommer-OL 2008.