Hopp til innhold

Personell fra både John McCain og Barack Obamas presidentkampanjer tatt i å gjøre tvilsomme redigeringer på Wikipedia

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 27. august 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

USA: Journalister fra engelsk Wikinytt har avslørt at personell både fra John McCain og Barack Obamas presidentkampanjer har gjort tvilsomme redigeringer i artikler på Wikipedia.


Journalister fra engelske Wikinytt, Wikinews har gjennom en undersøkelse funnet ut at personell fra den amerikanske presidentvalgkampen 2008, både fra Barack Obamas og John McCains side, har gjort redigeringer i artikler på Wikipedia, noen av dem av tvilsom karater.

Mens Obamas ansatte ser ut til å være mer opptatt av å fjerne vandalisme, har McCains ansatte fjernet endel mindre flatterende informasjon fra artikler.

John McCain.
Foto: United States Congress

Redigeringene ble oppdaget ved hjelp av online verktøyet Wikiscanner. Wikinews fant IP-adressene til kampanjehovedkvarterene til Obama, Obama For America og McCain, mccain08hq.com. Disse ble kryssreferert med individuelle IP-adresser brukt til å redigere på Wikipedia tilbake til august i fjor for begge kapanjene.

En ansatt ved McCain's hovedkvarter fjernet et avsnitt fra artikkelen Xenophobia, hvor det stod at det i Nord-Amerika er en bølge av xenofobi (fremmedfrykt) overfor fargede mennesker, og at dette spesielt gjelder i USA. Senere ble også kritisk informasjon fjernet fra en artikkel om Liberty University (engelsk: Liberty University.)
Ansatte gjorde også redigeringer i artikler som favoriserte McCain, og som derfor kan ses på som partisk.

Barack Obama.
Foto: United States Congress

Obamas ansatte redigerte også på Wikipedia. En redigering var vandalisme mot Vanilla Ice (og mot en tidligere ansatt hos Obama), men dette ble fjernet umiddelbart fra den samme adressen. En annen redigering var også rettet mot en av Obamas egne ansatte, Adam Goldfarb. Senere redigeringer fra Obamas kontor ser ut til å bekjempe vandalisme, heller enn å skape det Obamas ansatte ser ikke ut til å ha gjort redigeringer som kan sies å ha vært til fordel for Obama.

Wikinews har gjennom eposter bedt begge kampanjenes om deres kommentarer, men har så langt ikke fått svar på dette.

Kilder


Eksterne lenker

[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om presidentvalget i USA.