Hopp til innhold

Barack Obama innsatt som USAs 44. president

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 21. januar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Barack Obama avlegger eden
Foto: Master Sgt. Cecilio Ricardo, U.S. Air Force
Obama og Joe Biden innsettelsesdagen
Foto: Chief Electronics Technician James Clark, USN
Lyd: hør Obamas innsettelsestale! (engelsk)
Foto: Barack Obama/The United States Federal Government
Obama avlegger eden
Foto: Barack Obama and John G. Roberts/The United States Federal Government
Video: USAs nasjonalparkservice gjør klart for innsettelsen av Obama
Foto: United States National Park Service

USA: Barack Hussein Obama ble tirsdag innsatt som ny president i USA, den 44. i rekken. Dette skjedde under den 56. innsettelsesseremonien.


Flere bilder fra innsettelsesdagen!

Innsettelsesseremonien foregikk tradisjonelt, med Obamas edsavleggelse og påfølgende tale. Etter talen var det lunsj for den nye presidenten, som ble valgt 5. november, der senator Edward Kennedy fikk et illebefinnende og måtte forlate lunsjen. Etter lunsjen var det parade gjennom Washingtons gater. Obama-paret kjørte da i en bil, som naturlig nok var godt sikret. Bilen måtte kjøre i gangfart, grunnet resten av paradens gående deltagere.

Gikk ut av bilen i paraden[rediger]

Barack og Michelle Obama gikk ut av bilen sin under paraden i Washington D.C.. Etter hvert kom også videpresident Joe Biden og hans kone Biden ut av sin bil og slo følge med presidentparet. Spaserturen i paraden varte i cirka 7 minutter.

Sikkerheten under og etter innsettelsen var stor, med flere tusen politifolk og soldater som passet på den nye presidenten. Millioner av mennesker befant seg i Washington for å følge Obamas innsettelse.

Abbas først[rediger]

Dagen etter hans innsettelse, ringte Obama først den palestinske presidenten Mahmoud Abbas aller først. Dette var ifølge ham selv hans første telefonsamtale til en leder av et utenlandsk land.

Barack Obama[rediger]

Barack Hussein Obama jr. (født 4. august 1961 i HonoluluHawaii i USA) er USAs 44. president. Han var tidligere juniorsenator for Illinois, og var inntil november 2008 den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie. Obama er den første afroamerikaneren som har blitt valgt til president i USA.

Barack Obama var Det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i 2008 i konkurranse med republikaneren John McCain. Han trakk seg fra Senatet 16. november 2008 fordi han ikke kunne være medlem i den lovgivende forsamlingen etter å ha blitt innsatt som president.

Den 16. januar 2007 tok han det første offentlige skritt mot å erklære sitt kandidatur ved å opprette en undersøkelseskomité med dette for øye, og den 10. februar fulgte den formelle lansering av kandidaturet. Den 27. august 2008 ble han etter forslag fra Hillary Clinton valgt til demokratenes kandidat til president på demokratenes landsmøte med akklamasjon. 4. november 2008 vant Barack Obama presidentvalget. Han vant 28 av 50 delstater, Washington D.C. og en valgmann fra Nebraska, som ga tilsammen 365 valgmannsstemmer (270 er nødvendig for flertall i valgmannskollegiet).

Basert på hans stemmegivning i Senatet, ble Obama av mange regnet som en av USAs mest liberale senatorer. I mange spørsmål ønsket han imidlertid å samarbeide med politikere fra det Det republikanske parti. Obama har hele tiden vært imot krigen i Irak, i motsetning til flere andre presidentkandidater, eksempelvis Hillary Clinton. Han stemte likevel for bevilgninger til Irak-krigen etter at den var igangsatt.

Han er gift med advokaten Michelle Obama, født Robinson, og de har to døtre sammen.

Relaterte nyheter[rediger]


Kilder[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Barack Obama.