Hopp til innhold

Zimbabwiske rivaler inngår pakt

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 16. september 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Robert Mugabe
Zimbabwes beliggenhet i Afrika.

Zimbabwe: Zimbabwes president Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai inngikk i går en maktfordelingsavtale i landets hovedstad Harare.

Under en tale til feirende folkemengder sa Tsvangirai at «denne koalisjonsregjeringen vil la næringslivet blomstre, så folket vårt kan arbeide og forsørge sine familier med stolthet». Han sa også at han «signerte denne avtalen fordi jeg mener den gir den beste muligheten for oss å bygge et fredelig og suksessrikt demokratisk Zimbabwe».

Mugabe ga også en tale etter paktinngåelsen. «La oss være allierte,» sa han, «Folket vil ønske å se om vi kommer til å gjennomføre det vi lover. […] Vi er dedikerte. Jeg er dedikert. La oss alle være dedikerte.»

Avtalen betyr at Tsvangirai nå er Zimbabwes statsminister, en posisjon Mugabe har holdt siden 1980 (han har siden 1987 også vært president). Tsvangirai er nå leder av ministerrådet, mens Mugabe som president er leder for regjeringa.

Regjeringa har seksten medlemmer fra Tsvangirais parti Movement for Democratic Change og femten fra Mugabes Zanu-PF. MDC kontrollerer politistyrken, mens Zanu-PF kontrollerer militæret.

Pakten har også et krav om pressefrihet i Zimbabwe.

Kilder[rediger]