Hopp til innhold

Syv svenske riksdagsmedlemmer fra Moderaterna går inn for å legalisere fildeling

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 14. januar 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Riksdagshuset sett fra vannet
Foto: Andreas Ribbefjord

Sverige: Syv medlemmer av den svenske riksdagen går inn for å legalisere fildeling. Karl Sigfrid, Margareta Cederfelt, Ulf Berg, Lena Asplund, Staffan Appelros, Lisbeth Grönfeldt Bergman og Göran Montan, alle fra Moderata samlingspartiet, går i et innlegg i avisen Expressen ut imot planene til sin egen regjering om å stramme inn på lovverket.

Sverige har pr. i dag liberale lover om hva som er lov å gjøre på Internett, blant annet holder BitTorrent-siden The Pirate Bay til der. Dette har gjort at bransjeorganisasjonen Antipiratbyrån omtaler landet som et «fristed for fildelere». Et utvalg ledet av Cecilia Renfors har derfor foreslått tiltak for å begrense fildeling i utredningen «Musik och film på internet – hot eller möjlighet?», som ble overlevert til justisminister Beatrice Ask i fjor høst. I rapporten (populært kalt «Renforsutredningen») foreslår utvalget at internettleverandører skal kunne kutte nettforbindelsen til fildelere.

Renforsutredningen har provosert gruppen på syv riksdagsmedlemmer. Gruppen argumenterer med at legalisert fildeling er den eneste måten man kan løse dagens problemer på uten å sette borgernes personvern på spill. De argumenterer videre med at Antipiratbyrån, som representerer film- og musikkindustrien, sannsynligvis ikke er fornøyd med det nye lovforslaget, og i fremtiden vil kreve enda større rettigheter til å overvåke trafikken på Internett. De trekker også paralleller til filmindustriens forsøk på å forby forbrukere å spille inn TV-progammer på video på 70-tallet, og uttaler at de ikke vil bidra til å skape «den teknologifiendtlige kontrollstat som behøves for at Antipiratbyrån skal bli fornøyd».

Kilder[rediger]