Hopp til innhold

Sveits sier ja til heroin for sprøytenarkomane – men nei til cannabis

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 1. desember 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Sveits og Sveits' flagg

Sveits: 68% sier ja til at sprøytenarkomane skal få heroin på resept, mens bare 36,8% sier ja til legalisering av cannabis.

I et nasjonalt referendum i går skulle sveitserne blant annet stemme over om et 14 år gammelt forsøk med å gi sprøytenarkomane heroin på resept skulle gjøres til permanent praksis. Behandlingen fungerer som en siste utvei, hvor andre behandlingsforsøk har misslykkes. De narkomane må stille opp på klinikken for å få sine daglige doser. Dette forslaget ser ut til å ha fått 68% av stemmene.
Forsøket med å gi narkomane heroin som behandling startet i Zürich for 14 år siden. Prosjektet var vellykket, og tilsvarende prosjekter har siden blitt satt i gang i andre av Sveits sine storbyer.
Prosjektet har før til at parker i sveits' storbyer har blitt tømt for narkomane, og til at narkotikakriminaliteten har sunket betydelig. I følge kommentatorer har også heroin «gått av moten blant ungdommen», noe som ikke var tilfellet på 80 og 90–tallet.
Motstandere av prosjektet har likevel hevdet at det er å sende feil signaler til ungdommen å tillate heroin å bli skrevet ut av leger.

Dårligere gikk det med et annet forslag som ble behandlet i referendumet. Sveits har hatt en uskreven praksis med en liberal holdning til cannabis, blant annet ved at politiet normalt har oversett mindre mengder og privat forbruk. Nå ble det reist forslag om en mer formell legalisering, men bare 36.8% av stemmene gikk for forslaget, og det ble nedstemt i referendumet.
Den lave oppslutningen om dette forslaget kan ha noe sammenheng med ny forskning som indikerer at de langsiktige virkningene av cannabis bruk kan være større enn tidligere antatt.


Kilder[rediger]


Relaterte nyheter[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Sveits.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Heroin.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Cannabis.