Hopp til innhold

Styret i NIF sier nei til OL i Tromsø 2018

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 6. oktober 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Bakgrunnsfakta
«Vinter-OL 2018»

Vinter-OL 2018 vil bli de 23. olympiske vinterleker. Den internasjonale olympiske komité vil kunngjøre arrangøren sommeren 2011.

I Norge var det tre arrangører som konkurrerte om å bli Norges søkerkandidat. Disse var Trondheim, Tromsø og Lillehammer/Oslo. 30. mars 2007 besluttet Idrettsstyret ved Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité at Tromsø skulle bli Norges kandidat.

Avstemmingen ble gjort i 2 runder - Trondheim gikk ikke videre fra første runde, og i andre runde fikk både Tromsø og Oslo/Lillehammer 6 stemmer. Idrettspresident Odd-Roar Thorsen avgjorde dermed avstemmingen med sin dobbeltstemme, han stemte på Tromsø. Dermed ble det opp til Stortinget om Norge skulle søke OL til Tromsø i 2018. Valget førte til en generell misnøye blant en andel av befolkningen som ikke ønsket et OL i Tromsø.

I slutten av september 2008 ble det gjennomført en kontrollrapport av Veritas, som viste at de statlige utgiftene ville bli dobbelt så høye som arrangørene hadde budsjettert. Etter denne rapporten møtte Tromsø-OL enorm motstand blant befolkningen. Trond Giske uttalte at det er opp til idretten å bestemme skjebnen til OL.

Fakta fra Wikipedia
Norge

Norge: Styret i Norges Idrettsforbund (NIF) har vedtatt å si nei til Tromsø 2018s planer om vinter-OL i Tromsø i 2018.

Det sa Tove Paule under en pressekonferanse mandag klokken 13, etter et ekstraordinært styremøte i NIF-styret. Vedtaket i idrettstyret skjedde med ni mot tre stemmer.

- Jeg stemte nei, sa Paule til NRK. Hun sier videre at grunnen til at saken endte slik er signalene de har fått fra sine underliggende ledd og særforbund.

Dette vedtaket gjør at Norge står uten søkerby til de olympiske vinterleker i 2018, da kultur- og kirkeminister Trond Giske har sagt at en søknad om en statsgaranti til OL må ha full støtte i idretten i Norge.

Ordfører i Tromsø, Arild Hausberg, sier til NRK at han er svært skuffet over vedtaket.

- Ikke OL i Oslo i overskuelig fremtid[rediger]

- Oslo har ingen planer om å søke et OL i overskuelig fremtid, sier byrådsleder Erling Lae.

Det var Oslo som kom best ut av Martinsen-utvalgets rapport. - Oslo er sterkest på overnatting, arenaer, etterbruk og transport og scorer høyest totalt sett, stod det i konklusjonen fra Martinsen-utvalget. Oslo ville også vært billigst, skulle en tro Oslo/Lillehammer 2018s søknad. Allikevel ble Tromsø valgt som søkerby til vinter-OL 2018 av NIF-styret 30. mars 2007. Dette også i konkurranse med Trondheim.

Kilder[rediger]


Relaterte nyheter[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Tromsø 2018.