Statsbudsjettet 2009 lagt frem

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 7. oktober 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Kristin Halvorsen
Foto: Eivind
Samferdsel er en av budsjettvinnerene i statsbudsjettet. Bilde fra byggingen av motorvei på E18 gjennom Østfold

Norge: Finansminister Kristin Halvorsen la tirsdag klokken 10 frem Statsbudsjettet for 2009. Samferdsel er en av vinnerne.

- Vi er godt i rute for å innfri løftene fra Soria Moria, og på noen punkter går vi utover det vi har lovet, sa finansminister Kristin Halvorsen til Aftenposten.no på vei til jobben i dag tidlig.

Regjeringen ønsker å bruke 92 oljemilliarder i dette statsbudsjettet, en økning på 14 milliarder i forhold til i år.

Regjeringen vil bruke 17,04 milliarder på vegutbygging i 2009, en økning på 1,6 milliarder (eller 10,4 prosent), mens den vil bruke 8,84 milliarder på jernabne, en økning på 1,3 milliarder (eller 17,4 prosent).

Fribeløpet for arveavgift økes[rediger]

Regjeringen vil øke fribeløpet for arveavgiften fra 250 000 kroner til 450 000 kroner. Men de rikeste vil måtte betale mer formueskatt enn i dag.

8,4 milliarder kroner vil regjeringen gi til kommunene, og av disse pengene er 4,7 milliarder frie midler. Av bruttonasjonalprodukt (BNP), vil for første gang en prosent gå til bistand. Regjeringen vil gi 1,25 milliarder mer til tiltak mot fattigdom.

Det vil, som Wikinytt har skrevet tidligere, bli to timer mer fysisk aktivitet i barneskolen. Regjeringens satsing på fornybar energi vil øke fra 10 til 20 milliarder kroner neste år. Tilskuddene til bostøtten vil bli økt med 500 millioner.

Relaterte nyheter[rediger]

Kilder[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Statsbudsjettet.