Hopp til innhold

Sterling konkurs

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 29. oktober 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Bakgrunnsfakta
«Sterling Airlines»

Sterling Airlines A/S var et islandskeid lavprisflyselskap med hovedsete i København i Danmark, som ble etablert i 1962 av tjæreborgpresten Eilif Krogager og Jørgen Størling. Tjæreborg ble i 1989 kjøpt opp av en annen dansk reiselivsoperatør, Simon Spies fra Spies-Rejser. Da Spies ble oppløst, overtok Fred. Olsens Flyselskap eierandelen og driften av Sterling. Selskapet ble hundre prosent norskeid i 1995. I 2002 ble selskapet et lavprisselskap, og de samarbeidet blant annet med Norwegian Air Shuttle om reiser til Europa. I september 2005 ble Sterling slått sammen med Maersk Air. Det ble imidlertid fortsatt markedsført under navnet Sterling. Den 23. oktober 2005 kunngjorde eierne av det islandske flyselskapet Icelandair, FL Group, at de overtok Sterling.

Fakta fra Wikipedia
Et Sterling-fly

Danmark: Det islandskeide flyselskapet Sterling Airlines AS er konkurs.

Sterling har satt alle flyene sine på bakken, og ingen kunder vil få refundert noen penger direkte fra Sterling. Selskapet sier at det var den pågående finanskrisen som har ført til konkursen.

Inntil 40 000 rammet[rediger]

Danske aviser melder at så mange som 40 000 passasjerer er rammet av konkursen.

SAS, Star Tour og Norwegian hjelper ofrene[rediger]

Flyselskapene SAS Norge og Norwegian sier at de gir bort ledige seter gratis til ofrene for Sterling-konkursen, såfremt det er ledige seter.

– De som har billett med Sterling hjem fra et sted i utlandet hvor også SAS Norge flyr, vil få hjelp til å komme seg tilbake til Norge. Disse skal fremvise gyldige Sterling-billetter på flyplassen eller på et av våre billettkontorer, så vil vi kunne ta dem med hjem så langt det er ledige seter. Dette tilbudet gjelder i dag og i morgen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til Aftenposten.no.

Passasjerer som har kjøpt billetter gjennom Sterling til og fra Oslo, men skulle ha reist med Norwegian, har fortsatt plass på Norwegian-flyene:

– Disse passasjerene har vi allerede blokkert seter til på våre fly, så disse passasjerene frakter vi tilbake til opprinnelsessted med reise innen 9. november, men kun på den dato og det flightnummeret som opprinnelig er bestilt. Passasjerene må fremvise gyldig reisedokument fra Sterling. Sterling-passasjerer som ønsker å reise tilbake på en annen dato og flightnummer, eller ikke kan vise til et gyldig reisedokument fra Sterling, må kjøpe ny billett, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til Aftenposten.no. Norwegian sier at også andre kunder som er rammet av konkursen, skal ta kontakt med deres kundesenter. Norwegian vil også finne en løsning for reisende som har kjøpt Sterling-billetter for å fly fra Sverige, for også der har de to selskapene et samarbeid.

Star Tour sier at de også vil hjelpe ofrene for konkursen.

– Vi skal gjøre så godt vi kan for å bistå kunder som trenger nye alternativ for å komme seg hjem fra ferien sin, sier Star Tour-sjef Jørn Kristiansen til Aftenposten.no. - Vi ber Sterling-kunder som har strandet om å sjekke om Star Tour flyr til deres reisemål. Hvis så er tilfelle kan de kontakte Star Tours kontor på reisemålet, sier Kristiansen til Aftenposten.no. -Hvis våre fly har ledige plasser så skal alle Sterling-kunder uten gyldig billett få reise gratis hjem med oss i perioden fra i dag til og med 5. november, lover Kristiansen ifølge Aftenposten.no. - Star Tour vil også sørge for å hjelpe egne kunder som har bestilt en Sterling-reise gjennom Star Tour sine nettsider, slik at de kommer seg hjem fra reisemålet. Kunder som har kjøpt en billett de ennå ikke har brukt vil få refundert hele beløpet, sier Kristiansen til Aftenposten.no.

Men alle selskapene tar altså forbeholdet at tilbudet kun gjelder ved ledige seter. SAS hjelper ofrene hjem 29. og 30. oktober, mens Star Tour flyr de hjem gratis frem til 5. november.

Kilder[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Sterling Airlines.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Finanskrisen 2007-2008.


Relaterte nyheter[rediger]