Skyting av arrestert palestiner skaper bekymring for våpenhvile

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 22. juli 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Vestbredden
Foto: Andre Engels

Palestina: Menneskerettighetsgruppes video av Israelsk soldat som skyter arrestert palestiner skaper reaksjoner.

En israelsk menneskerettighetsgruppe, B'Tselem, har frigitt en video hvor en arrestert palestinsk demonstrant blir skutt på kloss hold av en israelsk soldat. Fangen har bind for øynene og hendene bundet på ryggen. Talsmenn for B'Tselem hevder videoen ble filmet den 7. juli 2008 i landsbyen Ni'linVestbredden, av en fjorten år gammel jente. Det fremholdes videre at slike overgrep er vanlige, og at de sjelden etterforskes. Menneskerettighetsgruppen har delt ut videokameraer til palestinere på Vestbredden for å dokumentere overgrep.

Videoen har skapt sterke reaksjoner, og det fryktes at hendelsen kan true den skjøre våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Israels forsvarsminister, Ehud Barak, fordømmer skytingen, og sier at den vil bli etterforsket.

Talsmenn for det israelske militæret hevder at skytingen var et uhell, og at det skjedde da soldaten skulle riste våpenet sitt.
Israelske medier rapporterer på sin side at soldaten som skjøt har blitt arrestert, og at han i avhør har hevdet at han ble beordret til å skyte av sin kommanderende offiser. Soldaten ble senere frigitt og sendt tilbake til avdelingen sin.

Relaterte nyheter[rediger]

Kilder[rediger]