Hopp til innhold

Ski-VM i Liberec: Petter Northug tok gull i dobbeltjaktstarten

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 22. februar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Petter Northug
Foto: Cato Edvardsen
Anders Södergren
Foto: Trygve Tømta
Giorgio Di Centa
Foto: Petr Novák
Kart over Liberec med skistadioene
Foto: Miaow Miaow
Liberec
Foto: David Paloch
Liberec
Foto: Rawac
Tsjekkia
- Fantastisk. En drøm som går i oppfyllelse!


—Petter Northug til nrksport.no

Tsjekkia: Petter Northug tok søndag gull i 30 kilometer dobbel jaktstart under ski-VM 2009 i tsjekkiske Liberec.

Petter Northug startet spurten allerede 500 meter fra mål, og ingen kunne følge nordmannen da han satte inn støttet. Svenske Anders Södergren tok sølvet, mens Giorgio Di Centa tok bronsemedaljen.

- Dette var så utrolig godt. Hvilken lettelse, sa Northug til nrksport.no.

Petter Northug

[rediger]

Fra Wikipedia:
Petter Northug jr. (født 6. januar 1986) er en norsk langrennsløper fra Mosvik i Nord-Trøndelag. Han representerer Strindheim IL.

Northug ble i januar 2006 norgesmester på 30 km dobbel jaktstart etter å ha slått Frode Estil i spurten. Dagen etter gikk han ankeretappen for Strindheim IL på NM-stafetten. Igjen var han involvert i et spurtoppgjør, og sikret gullet foran Lillehammers Tore Ruud Hofstad. Til tross for disse resultatene fikk han imidlertid ikke plass i den norske troppen til OL i Torino [1].

Under junior-VM i Kranj i Slovenia 1.–5. februar 2006, vant Northug alle de tre individuelle øvelsene (sprint, 10 km klassisk og dobbelt jaktstart), og var i tillegg med på det vinnende norske stafettlaget.

8. mars samme år kunne han feire sin første seier i et verdenscuprenn, og ble samtidig tidenes yngste mannlige vinner av et verdenscuprenn. I Falun vant han dobbelt jaktstart (10 km klassisk + 10 km fristil), etter å ha vunnet en spennende spurtstrid foran tyskerne Tobias Angerer og Axel Teichmann.

Sitt første VM-gull som senior vant Northug som ankermann på stafetten, etterfulgt av Russland og Sverige i Ski-VM 2007 i Sapporo.

Northug ble nummer fire i Tour de Ski 2006/07 og under Tour de Ski 2007/08 vant han sprinttrøya sammen med Tor Arne Hetland. Han ble nummer 8 sammenlagt og vant sprinten i Asiago.

På grunn av sine spurtegenskaper er Northug best i fellesstarter og stafetter. Men i det første rennet i verdenscupen i sesongen 2008/09 tok han personlig rekord i indivduell start med en tredjeplass på 15 km fristil. Han avgjorde også stafetten i Gällivare, hvor han spurtslo blant annet svenske Marcus Hellner og tyske Axel Teichmann, selv om han ødela trinsen på den ene staven like før oppløpet. Northug imponerte også da han vant 30 km fristil, fellesstart i La Clusaz ved å spurtslå sveitsiske Dario Cologna. Han gikk igjen siste etappe for Norge på stafetten dagen etter, og igjen vant han, denne gangen ved å dra fra i siste bakke.

Ut fra sammenlagtplassering i verdenscupen var Northug en av favorittene i Tour de Ski 2008/09, men det var mange renn i klassisk, noe som ikke passet han så bra. Men han gjorde det bedre i klassiskrennene enn forventet. Northug tok en etappeseier og ble nummer to sammenlagt, bak Dario Cologna.

Sitt første individuelle verdensmesterskap tok han i Ski-VM 2009 på 30 km dobbel jaktstart den 22. februar 2009.

Relaterte artikler

[rediger]


Kilder

[rediger]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Ski-VM 2009.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Petter Northug.