Hopp til innhold

Karadizic stod under amerikansk beskyttelse mot arrestasjon frem til 2000

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 4. august 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Radovan Karadžić
Foto: Evstafiev
CIAs våpenskjold
Serbia

Serbia: Radovan Karadžić og en amerikansk ettrretningskilde hevder Karadizic helt frem til 2000 hadde en hemmelig avtale med CIA om beskyttelse mot straffeforfølgning for krigsforbrytelser, og at CIA gikk vekk fra denne avtalen da det ble oppdaget at Karadizic brøt vilkårene i avtalen. Den amerikanske lederen for fredsforhandlingene benekter at en slik avtale fant sted.

Under et rettsmøte ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag den 31. juni 2008 hevdet Radovan Karadžić at han frem til 2000 hadde en avtale med CIA om immunitet. Avtalen skulle ha vært betinget av at Karadžić ikke deltok i det politiske liv.

Den serbiske avisen Blic hevder i lørdagsutgaven 2. juli at en velinformert amerikansk etterretnings kilde bekrefter påstanden om at en slik avtale har eksistert. Kilden fremholder at avtalen ble inngått mellom Karadizic og den amerikanske forhandlingslederen Richard Holbrooke under fredsforhandlingene. Kilden hevder også at han flere ganger overhørte Holbrooke viderebringe garantier om immunitet til Karadizic fra høyeste hold i den amerikanske regjeringen.
Avtalen med amerikanerne skal også ha innbefattet immunitet fra andre lands etterretningstjenester, blant annet de britiske og franske.
CIA skal ha brutt avtalen da telefonavlytting av Karadizic i 2000 avslørte at han personlig ledet møter i sitt gamle parti Serbias Demokratiske Parti (SDP).

Richard Holbrooke benekter at en slik avtale har eksistert, og avskriver påstanden som latterlig.

Ved domstolen i Haag står Karadizic står tiltalt for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Relaterte nyheter

[rediger]

Kilder

[rediger]
  • Bergens Tidende: S. 12-13 (papirutgaven). Etterretningskilde sier Karadizic brøt avtale med CIA (3. august 2008)