Israelvenner demonstrerte i Oslo

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 7. august 2006 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Ingebrigt S. Sørfonn, leder av Israels venner
Israelvenner under demonstrasjonen
Knut Marius Gaarder, leder i MIFF Oslo

Oslo: Med Israel for Fred (MIFF) arrangerte om ettermiddagen den 7. august en demonstrasjon i Oslo mot antisemitisme og det de mener er norske mediers ensidige fokusering på Midt-Østenkonfikten. MIFFs pro-israelske arrangement ble nok en gang rammet av voldelige motdemonstranter.

Mellom tre og fire hundre venner av Israel møtte opp utenfor Regjeringskvartalet. Den innledende appellen ble holdt av Ingebrigt S. Sørfonn, leder av Israels venner. Sørfonn mente norske medier dekker konflikten mellom Israel og Hizbollah på en skjev måte, og henviste til det han mente var utenlandske mediers bedre dekning av stridighetene. Sørfonn ble etterfulgt av Ole Kristoffer Tveiten, generalsekretær i Fpu. Tveiten gikk inn for en hard linje i kampen mot terroren, og forsvarte Israels reaksjoner på Hizbollahs angrep. Han sammenlignet i den forbindelse internasjonalt press mot Hizbollah med Mohandas Gandhis brev til Adolf Hitler med bønn om å stoppe Tysklands aggresjon under andre verdenskrig. Dette budskapet ble godt mottatt blant deltagerne i demonstrasjonen. Videre talte lederen i MIFF Oslo, Knut Marius Gaarder, mot antisemittisme. Han fortalte om flere tilfeller av vandalisme mot jødisk eiendom i Oslo, samt vold mot norske jøder.

Etter appellene gikk demonstrantene i retning utenriksdepartementet. På veien ble Dagbladets lokaler passert, samtidig som slagord ble ropt mot Dagbladets trykking av den omstridte karikaturen tegnet av Finn Graff. Denne karikaturen viste Israels statsminister Ehud Olmert som nazistisk kommandant i en konsentrasjonsleir.

I det demonstrasjonstoget passerte Stortinget ble det angrepet av motdemonstranter. Motdemonstrantene, som var av arabisk opprinnelse, angrep demonstrasjontoget og tente på et israelsk flagg. To deltagere i toget ble også utsatt for voldelige angrep. Politiet måtte gripe inn og beskytte MIFFs demonstrasjonstog.

Også forrige gang MIFF arrangerte en demonstrasjon i Oslo ble demonstrantene angrepet. Den 15. mai ble to eldre jødiske kvinner angrepet av en ung mann da MIFF krevde en slutt på terrorisme og at Hamas måtte anerkjenne Israel.

Kilder[rediger]


Eksterne lenker[rediger]

Commons Commons: Category:Pro-Israeli rally in Oslo 2006-08-07 – bilder, video eller lyd