Hopp til innhold

Guarani-landsby tømt og brent

Fra Wikinytt


Målform: Bokmål - Dato: 22. september 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Delstaten Mato Grosso do Sul i Brasil
Foto: Raphael Lorenzeto de Abreu

Brasil: I en ikke uvanlig episode i delstatenstaten Mato Grosso do Sul i Brasil har en landsby med 35 familier fra Guarani Kaoiwa–slekten blitt tømt og brent.

Landsbyen ble tømt etter en rettssak om landrettigheter. Gjenværende dyr ble drept og landsbyen ble brent. Innbyggerne bor nå i en provisorisk leir mellom bevoktet jordbruksland og en trafikkert vei.
Mange har blitt drept i konflikter mellom landeiere og Guarani–folket, som er den største gruppen urfolk i Brasil.

Internasjonale organisasjoner uttrykker stor bekymring over situasjonen. Både Survival International, som arbeider for urfolks rettigheter, og Amnesty International har uttalt seg sterkt kritisk til denne og tidligere utkastelser. FN fremhevet den kroniske landmangelen for Guarani–folket i en rapport tidligere i år.
Guarani–folkets kamp for å beholde eller få tilbake landområder var også tema for den prisbelønte filmen Birdwatchers fra 2008.

Landrettighetene i Brasils Amazonas beskrives generelt som kaotiske. Frem til det siste har det vært vanlig at landeiere okkuperer områder og tar dem i bruk, eller at landområder kjøpes fra folk som tidligere ulovlig har okkupert dem. En grad av legitimitet har blitt oppnådd gjennom såkalte bruksrett–sertifikater utstedt av lokale myndigheter.
De uklare eierrettighetene har blant annet ført til en vanskeliggjøring av bevaringsarbeidet for regnskogen. Selv om satellitt–overvåkning gjør det mulig å finne områder som avskoges er det ofte ikke mulig å finne ut hvem som driver virksomheten.
For litt over to måneder siden ble det innført en amnesti–lov i Brasil i et forsøk på å regulere eierrettighetene. For mindre områder skal det være tilstrekkelig å møte opp og fortelle hvor et område er lokalisert for å få tilkjent eierrettigheter. Større områder, over 1 500 dekar, skal det etter en tidligere lov holdes offentlig auksjon for å få tilkjent.
Lokale dommeres håndhevelse av de nye lovene kritiseres av Survival International for å favorisere landeiere fremfor urfolk.

Kilder

[rediger]Les relaterte artikler fra Wikinytt under kategoriene: