Hopp til innhold

Økning av volden i Algerie

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 22. august 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Topografisk kart over Algerie

Algerie: Stadig økning av volden i Algerie. Nesten 80 drept på to uker.

Algeries flagg

Berbiske angrep mot sikkerhetsstyrker og ansatte i vestlige selskaper i Algerie øker, og i perioden 10-20 august har fire angrep tatt livet av nesten 80 mennesker. Angrepene skjer først og fremst i de berbiske regionene sør og øst for hovedstaden Alger.
Krigen i Algerie har gått mer eller mindre sammenhengende siden frigjøringen fra frankrike i 1962. Det har vært gjort flere forsøk på nasjonal forsoning, senest i 2005, men disse har ikke vært vellykket.
Kampen har vært hard og uforsonlig, og begge sider har i stor grad rammet sivilbefolkningen med sine angrep.

Algeries regjering hevder at eskaleringen av angrep det siste halvannet året er et tegn på at motstandsgruppene er presset, og at de er i ferd med å tape kampen.

Analytikere hevder at berberne tradisjonelt har ført en sekulær og vestlig orientert politikk, men at dette har endret seg noe de siste årene, hovedsaklig som et resultat av manglende vestlig vilje til å legge press på Algeries regjering mot overgrep, og for demokratisering. Det fremhodes at den manglende viljen til kritikk mot Algerie må ses i sammenheng med at landet er en hovedleverandør av naturgass til Europa. Det fremholdes også at Algeries myndigheter etter angrepene i New York 11. september 2001 har fått nærmest ubetinget støtte fra vestlige styresmakter til kamp mot islamistiske grupperinger.

Kilder


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Algerie.