Hopp til innhold

Fyrste palestinske val på ti år

Fra Wikinytt

Målform: Nynorsk - Dato: 25. januar 2006 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Mahmoud Abbas
Foto: Executive Office of the President of the United States
Ehud Olmert
Foto: Agência Brasil
Palestina

Palestina: Om lag 1,5 millionar palestinarar røystar i det fyrste palestinske valet på ti år. Den militante palestinske gruppa Hamas vert forventa å få mange røyster, som inneber at valet vert ei prøving for Fatah, det partiet som har dominert det politiske livet i fleire tiår.


Eit stort antal palestinske politimenn overvakar valet, trass i at militante har sagt at dei ikkje kjem til å angripe vallokala.

Aust i Jerusalem får berre 6 300 av palestiniarane røyste, dei andre 100 000 tvingast til å forlate staden for å oppsøke eit vallokale utanfor bygrensene.

BBC sin reportar i Gaza fortel korleis Hamas sine aktivistar har samlast i store mengder utanfor vallokale for å ynskje veljarane velkomne. Ein veljar oppgav att han skulle røyste på Hamas ettersom han var lei av korrupsjon: - Med religiøse menneske kjem skattepengane i det minste i reine hender.

Leiaren i Palestina, Mahmoud Abbas, sa i ein uttale at han lova å sjå til at valet vart framgongsrikt og att det vart gjennomført «fritt och ærleg».

Den konstituerte statsministeren i Israel, Ehud Olmert, kalla valet for historisk og oppfordra veljarane til å ikkje kaste vekk røystene sine på «ekstremistar» – med tydleg tilvising til Hamas.

Hamas har vorte stempla som ei terroristgruppe i Israel, USA og Europa og når no organisasjonen ser ut til å få nesten like mange røyster som Fatah, skaper det uro blant mange.

Mange palestinarar røystar på Hamas ettersom dei er leie av den ineffektiviteten og korrupsjonen som dei assosierer med Fatah.


Den her artikkelen er ein kort telegramartikkel. Om du veit meir om emnet den omtalar kan du utvide den.

Relaterte nyhende

[rediger]

Kjelder

[rediger]