Hopp til innhold

Ett år til Vancouver-OL åpnes - 15 år siden Lillehammer-OL åpnet

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 12. februar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


De olympiske ringene
Foto: Pierre de Coubertin

Canada: / Lillehammer: I dag er det ett år til vinter-OL 2010 i Vancouver åpner. Samtidig er det i dag 15 år siden vinter-OL 1994 ble åpnet på Lillehammer.

Vinter-OL 2010[rediger]

Fakta fra Wikipedia: De 21. olympiske vinterleker skal arrangeres 12.–28. februar 2010 i Vancouver og sidebyen Whistler i provisen British Columbia i Canada.

Vancouver ble tildelt på den 115. IOC-kongressen 2. juli 2003 i Praha, Tsjekkia. Vancouver konkurrerte mot Pyeongchang i (Sør-Korea) og Salzburg i (Østerrike), og vant i 2. runde.

For første gang i historien vil OL-flammen bli tent innendørs, i BC Place Stadium, hvor åpnings- og avslutningsseremonien skal holdes. Flammen skal også brenne inne i selve stadionet under lekene, men det er ikke blitt bestemt hvordan dette skal ordnes.

Noen steder, blant annet Richmond Olympic Oval, ligger på havets høyde, noe som er sjeldent blant steder som arrangerer vinteridretter.

Vancouver vil bli den mest folkerike byen som holder et vinter-OL. Det vil også bli den varmeste, for gjennomsnittstemperaturen i Vancouver er 4.8 °C.

Vinter-OL 1994[rediger]

Fakta fra Wikipedia: Vinter-OL 1994 ble arrangert på Lillehammer. Dette var andre gang OL ble arrangert i Norge og var de 17. olympiske vinterleker i rekken. Deler av lekene fant også sted på Hamar (der Vikingskipet og Nordlyshallen ble bygd for nettopp dette formålet) og på Gjøvik (Fjellhallen). Største nasjon ble Russland med 11 gullmedaljer. Norge endte opp med 10 gull-, 11 sølv- og 5 bronsemedaljer.

Dette OL var dessuten det første i historien som hadde live resultatformidling via Internett. Det stod det norske Internettselskapet Oslonett for.

Dette var også første vinter-OL som ikke ble arrangert samme året som et sommer-OL. Dermed ble OL i 1994 arrangert kun to år etter forrige vinter-OL i Albertville, 1992.

Relaterte nyheter[rediger]


Kilder[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Vinter-OL 2010.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Vinter-OL 1994.