Hopp til innhold

Chavez får stille som kandidat ved nye presidentvalg

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 16. februar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Venezuelas flagg
Venezuela

Venezuela: Etter en nasjonal folkeavstemning i Venezuela har loven om at presidenten kun kan sitte i to perioder blitt opphevet.

Etter at Venezuela tidligere har stemt nei til å utvide presidentens rett til å stille som kandidat ved nye valg ser folkeavstemningen denne gangen ut til å ende med flertall for å utvide presidentens rettigheter. Ved 94% opptalte stemmer har 54% stemt for forslaget om å la presidenten kunne sitte i mer enn to perioder. Hugo Chavez får dermed mulighet til å stille til nye valg når hans mandat utløper i 2012.
Chavez og hans tilhengere betrakter valgresultatet som en stor seier, og som den sterke folkelige bekreftelsen på hans mandat de hadde ønsket før valget.

Internasjonale observatører sier valget var fritt og rettferdig gjennomført, og opposisjonsledere har blitt sitert på at de vil komme til å respektere resultatet. Opposisjonslederen Leopoldo Lopez uttalte likevel at til BBC at han mener valgkampen har vært urimelig ubalansert, og vektet til Chavez fordel.
Av knapt 17 millioner stemmeberettigede avga mer enn 11 millioner sin stemme.

Det kommenteres at Chavez og Venezuela har store utfordringer fremfor seg i årene som kommer, og at utfallet av valget i 2012 slett ikke er gitt. Landet har en oljeøkonomi, og er i ferd med å merke tyngden av den internasjonale finanskrisen for fullt. Venezuela sliter allerede fra før av med høy inflasjon, og i enkelte områder også med høy kriminalitet. Valgresultatet vil påvirkes av hvordan Chavez klarer å møte disse utfordringene.


Kilder[rediger]


Relaterte nyheter[rediger]