Hopp til innhold

15-åring gravlagt – opprør på fjerde dagen i går – generalstreik i dag

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 10. desember 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Gresk opprørspoliti i aksjon
Foto: Indymedia

Hellas: Opprøret raste på fjerde dagen i går i Hellas, etter at 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos ble begravet. 15-åringen ble drept av skudd fra politiet på lørdag, noe som har utløst voldsomme reaksjoner. I dag er det samtidig bebudet generalstreik i Hellas.

Tusener av mennesker fulgte 15-åringen til graven i går. Familien hadde bedt om at det ikke ble gjort demonstrasjoner i forbindelse med begravelsen, og den forløp relativt rolig.

Men tidligere på dagen hadde skolene i Athen stengt, og tusenvis av lærere, elver og foreldre gikk i til parlamentet i protest mot drapet. Etter sigende skal en gruppe på flere hundrede personer ha sluttet seg til disse demonstrasjonene, og begynt å kjempe med politiet.
Også etter begravelsen brøt det ut nye kamper mellom demonstranter og de 15 000 politifolkene som var utplassert i hovedstaden i går.
Også andre steder i Hellas var der demonstrasjoner og kamper i går, blant annet i Thessaloniki og i Patras.

To politimenn har blitt arrestert for drapet på Alexandros Grigoropoulos. Den ene hevder at gutten ble truffet av rikosjetten fra et varselsskudd, men vitner hevder at politimannen skjøt direkte på gutten. Obduksjonsrapporten, og dens beskrivelse av kulens bane, er ikke offentliggjort enda.

Senteret for opprøret er Atens Polytekniske universitet. Dette er den samme skolen som det CIA-støttede militærdiktaturet kjørte sine tanks gjennom dørene til for å slå ned et studentopprør den 17. november 1973. Det nøyaktige tallet studenter som ble drept den gangen har aldri blitt kjent, men det antas normalt at det var ca 40.
Det symbolske i at denne skolen i dag igjen er senter for protester mot politidrap går ikke tapt for grekerne. En del av den sterke reaksjonen mot drapet, og støtten demonstrasjonen har fått, kan forklares med denne sammenhengen.

Den latente men dypt rotfestede avskyen grekere har for politiet, som kommer til syne nå, henger også sammen med minner fra millitærdiktaturet, hvor politiet ble betraktet som generalenes representanter og håndhevere.

I dag er det planlagt en 24 timers generalstreik i Hellas til støtte for velferdsreformer. Politiet frykter at denne generalstreiken vil bidra til å øke styrken i opprøret.

Kilder

[rediger]

Relaterte nyheter

[rediger]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Opptøyene i Hellas 2008.