Hopp til innhold

Økende spenning rundt Nord Korea: Wikinews intervjuer Scott Snyder og Dr Robert Kelly

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 8. april 2012 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

De siste dagene har Nord-Korea truet nabolandet Sør-Korea og USA med krig. Det har vært en økende spenning samt beslutningen om å stenge av Kaesong Industrial Park for sørkoreanske arbeidere. Wikinews intervjuet Dr. Robert Kelly fra Pusan ​​National University (PNU) i Sør-Korea, som spesialiserer seg på sikkerhet og diplomati, om de nyeste truslene, og Scott Snyder, en nordkoreansk spesialist fra Council on Foreign Relations (CFR) i USA.


Wikinytt: Hva er din rolle?

Dr. Robert Kelly: Jeg er en professor i internasjonale relasjoner ved PNU.
Scott Snyder: Jeg er en senior for Korea studier og direktør for programmet for USA - Korea politikk ved CFR.

Wikinytt: Nord-Korea har kommet med mange trusler mot Sør-Korea, hvor sannsynlig tror du det er at de vil gjennomføre disse truslene?

RK: Svært usannsynlig. Nord-Korea ville tape en krig hvis man begynte, og hvis de bruker atomvåpen, vil de miste all sympati i den globale oppfatningen og Kina vil forlate dem. Poenget med disse truslene er å presse SK Sør-Korea og den nye presidenten for hjelp, ikke å starte en krig.
SS: Nord-Koreas trusler har en rekke formål. Noen er defensive og er primært ment å avskrekke andre land fra å ta aggressive standpunkter i møte med Nord-Koreas egen svakhet, noen er laget taktisk for å sette opp forhandlinger, og noen er uttrykk for forsett eller aspirasjon som er utover Nord-Koreas evne til å gjennomføre uten at det får alvorlige konsekvenser, og noen er svært spesifikke trusler som Nord-Korea vil forsøke å gjennomføre som del av en gerilja-strategi for å unngå eskalering og dra nytte av overraskelseselementet. NK Nord-Koreas trusler bør tas på alvor, men vurderes nøye for å finne ut under hvilke omstendigheter de faktisk kan bli utført.

Wikinytt: Hva føler folk i Sør-Korea om Nord-Koreas atomvåpen program?

RK: De liker selvfølgelig ikke det, men de bekymrer seg langt mindre om det enn utenforstående forventer. Sørkoreanere har levd under denne skyggen i mange år. Nord har kommet med mange trusler i det siste. Så NK er som gutten som ropte ulv. Ingen forventer at de skal skyte ut noen våpen.
SS: I økende grad uoppgjort og bekymret, spesielt om muligheten for å bli utsatt for kjernefysisk utpressing. Samtidig, har dette forholdet så langt hatt ubetydelig effekt på sørkoreaneres daglige liv.

Wikinytt: Lar Sør-Koreanere hverdagen gå som normalt?

RK: Ja, det gjør de. Dette er ikke som Cubakrisen når folk tømte butikkhyllene og bygget bunkers i kjellerene sine. Elevene mine kommer og går som normalt. Faktisk er sørkoreaneres fatning veldig imponerende.
SS: Ja.

Wikinytt: Blir Nord-Korea ytterligere isolert i verden?

RK: Ja, det er det. Å true med atomkrig er en ordentlig opptrapping som ville fremmedgjøre enhver stat. Viktigere skjønt, er NK allerede ganske isolert. Og fordi Kina, dens viktigste hjelpemiddel-leverandør, ikke avskjærer dem, har ytterligere isolasjon få praktiske konsekvenser.
SS: Nord-Korea er stadig politisk isolert, men det er relativt mer økonomisk og informasjonseffek koblet enn det var for ti år siden.

Wikinytt: Er det sørkoreanske militære godt forberedt til å håndtere eventuelle konflikter med det nordkoreanske militære?

RK: Ja. ROKA "Republic of Korea Army", i Sør-Korea er et moderne, veltrent og godt forberedt makt med betydelig teknisk og organisatorisk overlegenhet over KPA "Korean Peoples Army", i Nord-Korea. Hittil har sørkoreanerne ikke svart på Nords provokasjon for å unngå opptrapping, ikke fordi de ikke er i stand. SK konvensjonelle overlegenhet er utvidet ytterligere ved USAs hjelp.
SS: Sør-Korea vil absolutt vinne de fleste direkte konvensjonelle kontakter med nord, men er utsatt i visse scenarioer hvor Nord-Korea oppfatter mangel på beredskap eller en taktisk fordel.

Wikinytt: Er Nord-Koreas stengning av Kaesong, bevis på ytterligere opptrappende spenninger mellom de to nasjonene?

RK: Ja og nei. Det er viktig, fordi det er en kilde til hard valuta for Nord, så stengningen tyder på at Nord er villig til å bære ekte kostnader over denne feiden. På en annen side, identifiserte Sør-Koreas media stegningen av Kaesong tidlig som en markør for Nord-Koreas alvor, og sa svært åpenlyst at hvis NK ikke stengte anlegget så mente de ikke alvor. Med andre ord, ble NK, tror jeg, hisset opp til stengningen av Kaesong, ikke som en del av en større strategisk plan.
SS: Så langt er det et symbolsk bevis på potensialet for å trappe opp spenningen, men har ennå ikke resultert i vesentlige endringer. La oss se hvordan situasjonen utspiller seg i løpet av de neste par dagene. Kaesong vil bare bli sårbare når driften stopper og når økonomiske overføringer knyttet til svikt i driften blir operative.

Wikinytt: Nord-Korea har flyttet en av sine raketter som bærer en langtrekkende missil til sin østkyst, er dette et alvorlig trekk?

RK: Jeg tror ikke det er et så alvorlig et trekk som media har gjort det til. For det første har de bare flyttet en rakett. For det andre, er det ikke klart at Nord-Korea faktisk har kjernefysiske stridshoder som er små nok til å faktisk sette på toppen av raketter, de påstår dette, men atomvåpen er faktisk ganske tunge, noe som er grunnen til at atomraketter ofte er ganske store, så å flytte våpenet dit betyr ikke nødvendigvis at det er pekt på USA eller Tokyo som jeg antar ville være sannsynlig mål. Det er ikke klart at det nødvendigvis er en atomrakett og den er ikke blitt tanket eller noe så vidt jeg vet så igjen det er liksom mer av det samme ... bløffingen ... på en måte snakke rundt spørsmålet og liksom si ting som ikke egentlig har ekte konsekvenser så min mening er det er mer av en ordkrig.

Wikinytt: Det er mye snakk om at Kim Jong-un er en uerfaren leder - tror du han vet hvor "grensen" ligger?

RK: Det er faktisk et veldig godt spørsmål. Nei, jeg tror ikke det, og det er derfor vi har hele denne samtalen. Kims far, Kim den andre Kim Jong-il, var faktisk veldig flink med dette, "god" i anførselstegn, antar jeg. Han visste veldig godt hvordan en spiller dette spillet, han visste veldig godt å spille Sør, spesielt for hjelp, ris, assistanse, drivstoff, sånne ting. Den nye fyren - han har bare vært der et år og et halvt, sant, 14, 15 måneder - han gikk ikke gjennom bearbeidelses-prosesser til regimet, han kom ikke gjennom forsvaret eller partiet. Og han har virkelig ingen militær trening, det er ikke som om han gikk på at militært institutt - han gikk på en kostskole i Sveits, eller noe slikt. Så det er ikke i det hele tatt klart at denne fyren vet hvordan dette gjøres. Jeg har en følelse at han blir egget på av generalene hjemme, og generalene egentlig gjør dette fordi de ikke ønsker at den militære posisjonen skal senkes i den nye rekkefølgen. Under den forrige Kim, under Kim Kim-Jong-il den andre, ble det militære hevet i grunnloven til et svært høyt nivå av betydning, de var liksom den primære pilar i regjeringen, dette kalles "Military First 'retningslinjen. Jeg tror folk nå er bekymret for at den nye Kim - for å re-starte økonomien kanskje nedgraderer rollen til militæret, og jeg tror det er der alt dette kommer fra. Jeg tror ikke de vil ha en krig.

Wikinytt: Alle disse truslene, tror du de er bare en måte å få mer økonomisk støtte fra FN?

RK: Jeg vil ikke si FN fordi FNs rolle i dette faktisk er ganske minimal. Det er sant at det er noen av FNs særorganisasjoner som opererer i Nord-Korea - Verdens matvareprogram tror jeg er den store fordi Nord-Korea stadig har mat-problemer - og det er vestlige NGOer, og hjelpearbeidere, veldedige organisasjoner og sånn, opererer også i Nord-Korea. Jeg har faktisk vært til Nord-Korea, og jeg har sett disse veldedige operere. Jeg har faktisk møtt noen av de menneskene som faktisk bor der og gjør dette. Men de er faktisk ganske små, ikke sant? Jeg mener, nordkoreanerne er så bekymret for at de fra vesten drar rundt i Nord-Korea, lager problemer og sier ditt og datt. Enhver form for utenlandsk penetrasjon i Nord-Korea er svært, svært begrenset. Jeg tror det virkelige problemet faktisk er Nord-Koreas naboer, spesielt Japan, Kina, USA og Sør-Korea. Russland er virkelig en liten aktør i dette dramaet. Og det er det de virkelig ønsker, nordkoreanerne nå er mer avhengig av "bare" kineserne. De pleide å være i stand til å spille kineserne opp mot sørkoreanere opp mot japanske opp mot amerikanerne og trekke bistand og innrømmelser fra hver av disse. I de siste ti årene eller så har det blitt vanskeligere å gjøre dette - spesielt Japan, USA og Sør-Korea har kommet tettere og håndtere egentlig ikke Nord-Korea individuelt lenger. Dette har presset Nord-Korea mot Kina. Nord-Korea liker ikke å være avhengig av utelukkende en spiller. Og så tror jeg dette er et forsøk på å røre opp, [...] en svært vanskelig kamp for Nord var de en økonomisk koloni av Kina.Kilder

[rediger]
Wikinews
Wikinews
Den her artikkelen inneheld førstehandsjournalistikk av ein Wikinytt-brukar. Sjå diskusjonssida for meir informasjon. Førstehandsartiklar kan omsetjast gjennom WORTNET.