Wikinytt:Vandalisme

Fra Wikinytt
Hopp til navigering Hopp til søk
Snarvei:
WN:VAN

De vi kaller vandaler er personer som ødelegger artikler eller legger inn ødeleggende tøyseartikler. Som regel regnes ikke personer som «eksperimenterer» med redigeringsknappen (f.eks. ved å legger inn «hei» på slutten av en artikkel) som vandaler, selv om eksperimentet bør tilbakestilles og eksperimentering etter at man har fått advarsel om å gjøre slikt i sandkassen kan regnes som vandalisme.

Man skal være varsom med å stemple endringer som vandalisme. Av og til er en endring dristig men gjort med gode hensikter. Å kalle dette for vandalisme kan virke støtende på bidragsyteren.

Hvordan oppdage vandalisme[rediger]

  • Vandalisme blir oftest oppdaget etter kort tid av personer som overvåker Spesial:Recentchanges. Der kan man se en liste over de siste endringene som er gjort. Helt til venstre står det en knapp merket «diff» som viser forandringen.
  • Noen ganger går dessverre hærverk gjennom siste endringer uoppdaget. De blir gjerne oppdaget ved at noen har siden på overvåkningslisten eller at en leser merker at det er noe tøys i artikkelen. I tillegg kommer ofte vandaler tilbake, og har man oppdaget en vandal en gang, kan det være en idé å sjekke deres tidligere bidrag for å se om det er mer vandalisme fra lenger tilbake.

Hvordan fjerne vandalisme[rediger]

  • Ser du en vandalisert artikkel, kan du hente frem en uvandalisert versjon fra historikken ved å klikke på «historikk» og finne en tidligere artikkel ved å klikke på tidspunktet redigeringen ble gjort. Deretter trykker du «rediger» og lagrer den. Du kan se vandalens IP-adresse og host i sidehistorien, og kan, om det er alvorlig, legge det ut her: Wikinytt:Pågående vandalisme. På http://network-tools.com kan du finne mer informasjon om personen.
  • Administratorer har en raskere måte å tilbakestille hærverk på ved et verktøy som tilbakestiller med et enkelt klikk. Denne funksjonen tilbakestiller artikkelen til den forrige versjonen som ikke ble lagt inn av siste bidragsyter. (Redigeringer som gir redigeringsforklaringen «Tilbakestilte endringer av A til siste versjon av B» er blitt gjort med denne funksjonen.)
  • Hvis alle versjonene av artikkelen er hærverk, så må siden fjernes av en administrator. Er man ikke administrator kan man imidlertid foreslå siden raskt slettet ved å legge et {{hurtigsletting}}-merke på toppen av siden.

Hvordan takle vandaler[rediger]

Hvis det dreier seg om en bruker som kun «eksperimenterer» og som ikke har tidligere advarsler, bør man være litt tolerant. Man kan gi testeren en hyggelig {{subst:velkommen-test}} melding på brukerdiskusjonssiden deres som gir følgende melding:

Hei, og velkommen! Takk for at du tester ut Wikinytt. Testen din har nå blitt fjernet igjen. Vi håper du vil registrere deg og bidra videre til Wikinytt. Hvis du ønsker å fortsette å teste ut Wikinytt, kan du gjøre det i sandkassen. For hvordan artikler skal settes opp og hvordan å formatere tekst, se stilmanualen. Du finner en grei innføring i hvordan Wikinytt fungerer her!

For mer alvorlige tilfeller finnes den «slemmere» malen {{subst:vandalisme}} som gir følgende melding:

== Vandalisme ==
Emblem-important.svg

Vandalisering av innholdet på Wikinytt blir lagt merke til! Dersom dette fortsetter risikerer du å bli utestengt for kortere eller lengre tid. Flere advarsler vil ikke bli gitt. Konstruktive bidrag ønskes derimot velkommen! Les introduksjonssiden vår, der får du vite mer om prosjektet og hvordan man kommer i gang.

For svært alvorlig vandalisme, eller gjentatt «eksperimentering», selv etter advarsler, har administratorer anledning til å blokkere vandalen for en tidsperiode. Er man ikke administrator og ser en vandal som ikke stanser og bør blokkeres, kan man føre dem opp på Wikinytt:Pågående vandalisme. En blokkert bruker får ofte en melding som denne:

==Blokkering==
Dialog-error.svg
Din IP-adresse er idag, 22. juni 2021, blitt blokkert på grunn av vandalisme. Hvis du mener blokkeringen er urettmessig kan du kontakte en administrator. Hvis du bestemmer deg for å bidra konstruktivt, anbefales det at du registrerer deg og tar en titt på stilmanualen vår for å se hvordan artikler bør settes opp og hvordan du enkelt kan formatere tekst. Du kan finne en grei innføring til hvordan Wikipedia fungerer her.

Blokkerte brukere har fortsatt mulighet til å lese artikler men de mister muligheten til å redigere. Et problem med blokkeringer av IP-addresser er at de kan ramme uskyldige brukere som tilfeldigvis bruker samme adresse.