Wikinytt:Välkommen

Fra Wikinytt

Denne siden finnes også på nynorsk

Välkommen till Wikinytt!

Wikinytt är en nyhetsportal med fritt innehåll skrivit i samarbete. Innehållet står därvid fritt till att användas på andra ställen, eller man kan arbeta vidare på det här.

Du kan vara med

Som namnet säger, så är Wikinytt en wiki, som betyder att alla, även du, kan redigera nästan alla artiklarna här. Du kan göra det genom att klicka på «rediger» överst på sidan eller i ett avsnitt, skriva i boxen som då kommer fram, och sen klicka på «Göm» under den. Var inte rädd för att förändra! Andra kan rätta dina fel igen, och det är lätt att hämta fram igen en tidigare version av artikeln om det skulle bli nödvändigt. Använd gärna vår sandlåda till att göra ohögtidliga försök.

Se även Skriv en artikel, Frågor och svar och Användarportalen för mer, och var inte heller rädd för att fråga om sådant du funderar på i Desken.

Kom också ihåg, att om du loggar in så kan du ställa in så att du ser gränssnittet på svenska. Då kommer till exempel knappen du trycker på heta «redigera» istället...

Registrering

Du behöver inget användarkonto för att redigera artiklar, men det ger många fördelar både för dig och andra om du registrerar dig – du kan ladda upp bilder och markera ändringarna som mindre viktiga, samtidigt som andra kan kontakta dig med frågor och beröm. Att skaffa ett konto är helt fritt och anonymt och tar ett par sekunder. Som registrerad användare får du en användarsida där du kan skriva lite om dig själv, och en diskussionssida där du kan diskutera med andra användare.

Oppförsel

Wikinytt har utarbetat några få, men viktiga riktlinjer för att säkra kvaliteten på artiklarna och deltagarnas trivsel.

  • Var vänlig
Viktigast av allt är att skapa en positiv miljö där alla känner sig uppmuntrade till att medverka. Det bästa sättet att göra detta på är att vara vänlig, ge konstruktiv kritik, och skilja mellan sak och person när man är oenig om något.
  • Neutralitet
Wikinytt skall, så långt som möjligt, vara en objektiv nyhetsportal, och vi vill därmed ha så sakliga artiklar som möjligt. Uppstår det problem, till exempel med en artikels subjektivitet, använder vi artikelns diskussionssida för att enas om en lösning som alla kan godta.
  • Fri licens
Wikinytt ges ut efter en Creative Commons-licens (CC), så att allt innehåll kan användas fritt överallt. Använd inte material som skyddas av upphovsrätt! Du kan däremot fritt översätta artiklar från andra versioner av Wikinytt.
Ha det bra!