Hopp til innhold

US Navy kunngjør utplassering av laser våpen

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 13. april 2013 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter
USA

En tidlig prototype av systemet.
Foto: United States Navy

I april 2013 postet den amerikanske marinen et videoklipp på sin YouTube konto av et amerikansk krigskip som skyter ned en drone med laserkanon (Laser Weapon System eller LaWS). Samtidig ble det kungjort at systemet vil bli tatt i bruk i Persiabukta i løpet av 2014 rundt 2 år foran skjema.

Videoklippet viser en drone i flukt som begynner å brenne og styrter øyeblikk etter at den ble siktet på av det nye laservåpenet. Våpenet har også blitt testet på båter og andre ubemannede fly.

I følge medarbeidere fra US Navy's Solid-State Laser Technology Maturation Program representerer laserkanonen, som er tilnærmet lik gratis i bruk, en voldsom kostnadsbesparing i forhold til bruk av raketter (slik som AIM-9 Sidewinder) som kan koste opp til $85,000 stykk.

Ved å bruke elektrisitet fra skipets motorer og kjølevann har våpenet en, teoretisk, ubegrenset mengde ammunisjon, så lenge motorene går.

Forskning på laservåpen begynte på 1960-tallet men det var først på 2010-tallet at de var små og effektive nok til å bli instalert på en mobil plattform.

Kilder[rediger]