Togulykke i Spania dreper 12 ungdommer og én kvinne

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 25. juni 2010 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Et RENFE Class 490 tog, av samme type som toget i uhellet.
Foto: Andrés Martínez

Spania: Et toguhell i den nordøstlige delen av Spania kolliderte natt til torsdag med en gjeng ungdommer som skulle bade på stranden.


Halv tolv, onsdag kveld skulle en gruppe på rundt 700 ungdommer av utenlandsk herkomst feire Festividad de San Juan (Sankthans) ved Castelldefels Playa sør for Barcelona i Spania. Da gruppen skulle ut fra stasjonen og ned på den lokale stranden, skapte folkemassen trengsel i togundergangen ved stasjonen, noe som igjen førte til at ca. 30 personer valgte å krysse togsporene for å nå frem til stranden. I det øyeblikket krysset et høyhastighetstog med en fart på 139 km/t (som ikke skulle stoppe) stasjonen, hvorpå toget kolliderte med de kryssende personene. 13 omkom (hvorav én 46 år gammel kvinne) og 14 ble alvorlig skadet.

Vitnene som overlevde hevder at det var ingen lys ei heller noen som advarte dem mot et kommende tog. Den spanske samferdselsministeren Jose Blanco Lopez mente at ofrene hadde utelukkende seg selv å takke, siden man «[...]krysser aldri, aldri, aldri en toglinje». Det var tolv sikkerhetsvakter på stasjonen, men disse kom forsent til å stoppe uhellet. Den norske psykologen Atle Dyregrov hevdet senere at Spania har lang erfaring med slike uhell, og at det psykiske helsevesenet der er godt utbyggd for dem som sliter med traumer etter at de har mistet sine nære. Togulykken blir den dødligste i Spanias historie siden ulykken ved byen Chinchilla i 2003, hvor 19 personer omkom.


Relaterte artikler[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Castelldefels-ulykken.
Kilder[rediger]