Hopp til innhold

Sarkozy skaper religionsdebatt i Frankrike

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 20. januar 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Sarkozy skaper debatt med sine siste utspill.
Foto: Ricardo Stuckert / Agencia Brasil

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy skaper debatt med sine referanser til Gud og tro. Sarkozy hyllet før helgen islam under en tale i Riyadh.

Sarkozy uttalte at islam er «en av de største og vakreste sivilisasjonene verden har sett», og beskrev samtidig sitt saudiarabiske vertsskap som noen som «appelerer til de grunnleggende verdier i islam og kjemper mot fundamentalismen som motarbeider dem». Uttalelsene kom i sammenheng med Sarkozys forsøk på å selge franske atomkraftverk til land i Midtøsten, og fikk begeret til å renne over for Sarkozys kritikere.

Etter Sarkozys uttalelser gikk sosialisten og opposisjonsleder Francois Hollande ut i media og kritiserte Sarkozy for manglende skille mellom kirke og stat. Hollande mener at det er ulogisk og feil å blande utenrikspolitikk og religion, og mener at religion ikke bør brukes som reklame for franske produkter i utlandet.

Frankrike har siden 1905 hatt et lovfestet skille mellom stat og kirke, og det er svært uvanlig at religion blir brukt politisk i landet. Etter Sarkozys utspill uttalte lederen for det franske konstitusjonsrådet, gaullisten Jean-Louis Debre, at 1905-loven var god, og at det var viktig at balansen mellom kirke og stat ikke ble ødelagt.

Kilde

[rediger]