Saddam Hussein henrettet

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 30. desember 2006 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Irak

Irak: Saddam Hussein, tidligere president i Irak, ble henrettet i natt kort tid før klokken fire norsk tid, etter å ha blitt dømt til døden av en irakisk domstol for overgrep overfor menneskeheten.

Tre irakiske fjernsynsstasjoner rapporterte at Saddam Hussein hadde blitt henrettet ved hengning, etter at en amerikansk dommer hadde avvist å stoppe henrettelsen. Husseins advokater hadde forsøkt å stoppe henrettelsen i går ved en interpellasjon i det amerikanske rettsystemet.

Saddam Hussein hadde blitt funnet skyldig i drapet på 148 sjiamuslimer. En gruppe personer hadde samlet seg i Baghdads «grønne sone» i håp om å kunne bivåne henrettelsen, men BBC News 24 rapporterte at henrettelsen fant sted utenfor den «grønne sonen» i en bygning amerikanerne kaller «Camp Justice».

«Saddams kropp er foran meg», sa en offentlig tjenestemann. «Det er over». Vitnet rapporterte at det brøt ut jubelscener etter at Hussein var død, og at man «danset rundt kroppen».

Saddam Hussein under rettsaken i juli 2004.

Irakisk statlig fjernsyn opplyste at henrettelsen var blitt filmet og lagret.

Henrettelsen av Husseins halv-bror Barzan Ibrahim Tikriti og tidligere president av den irakiske revolusjonsgardens rett, Awad Hamed al-Bandar, har blitt utsatt til en senere dato.

På CNN sa Husseins forsvarsadvokat at rettsaken hadde vært «urettferdig», og at han og hans med-forsvarere ville kjempe for rettferdighet i det irakiske rettsystemet.

I byen Tikrik, hvor Hussein gjemte seg inntil han ble fanget i slutten av 2003, vil det herske portforbud i fire dager, på grunn av frykten for opptøyer. USAs oversjøiske militære styrker er satt i høyberedskap på grunn av fare for hevnangrep.

Presidenten i USA, George W. Bush kom med en kunngjørelse etter henrettelsen hvor han sa at «Saddam Hussein ble henrettet etter en rettferdig rettergang» og tilføyde at «Saddam Husseins endelikt vil ikke føre til opphør av volden i Irak, men er en viktig milepæl i den demokratiske utiviklingen i landet».

Kilder[rediger]