Radiodokumentar om Wikipedia

Fra Wikinytt


Målform: Bokmål - Dato: 24. april 2024 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Forfatteren Kaj Skagen redigerer under brukernavnet Guttelvik på Wikipedia.
Foto: Guttelvik

Radiodokumentaren «Cowboy og wikipedianer - kampen om sannhet på Wikipedia» ble sendt på NRK P2 lørdag 11. mai 2013. Den var laget av journalisten Kjetil Saugestad og belyste mange sider av arbeidet som gjøres på nettleksikonet Wikipedia av mange kjente og ukjente bidragsytere. Lytterene fikk følge overlege Morten Horn i arbeidet med å skrive artikkelen om Aktiv dødshjelp. Denne artikkelen hadde han irritert seg over lenge, så han slettet like godt alt som stod der fra før og skrev en ny artikkel.

I programmet fikk man også møte forfatterne Kaj Skagen, som redigerte sin egen biografi på Wikipedia under brukernavnet Guttelvik, og Tore Rem. Artikkelen om Rem hadde vært utsatt for redigeringskrig og en administrator hadde derfor låst artikkelen slik at nye og uregistrerte brukere ikke kunne skrive på den. I dokumentaren kom det også fram at representanter for forlaget hadde prøvd å legge inn stoff som kunne sette Tore Rem sin biografi om Jens Bjørneboe i bedre lys.

Endelig hadde Kjetil Saugestad en prat med en bruker som skrev artikler om engelske sanger oversatt til norsk. Lytterne fikk høre om tidsbruken og gleden ved å bidra på Wikipedia, men programmet tok også opp det problematiske med modellen som brukes for å lage leksikonet.


Kilder[rediger]