Hopp til innhold

Protest mot atomvåpen ved Faslane ender med 47 arresterte

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 23. april 2013 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Foto: Tam McDonald

250 demonstranter samlet seg i dag ved Faslane marinebase i Skottland for å kreve at Storbritannias Trident-atomvåpenprogram skal bli skrotet. En rekke demonstranter lenket seg til portene til basen og ble kuttet løs av politiet. Rundt 47 personer ble arrestert, inkludert kommunestyremedlem i Edinburgh Chas Booth fra partiet De Grønne.

Protesten ble organisert av Scrap Trident Coalition, som er en kampanje for å overtale den britiske regjeringen til å forkaste Trident-programmet. Scrap Trident Coalition hevder at ca £ 100 000 000 000 (900 000 000 000 NOK) som skal brukes de neste 50 årene skal viderekobles til å finansiere hva koalisjonen definerer som menneskelige behov, inkludert velferd, pensjon, uføretrygd og grønne arbeidsplasser. Protesten ble fulgt av en rekke ulike organisasjoner, inkludert skotske grønne partiet MSP Patrick Harvie, og lederen for den britiske kampanjen for kjernefysisk nedrustning Dave Webb, samt aktivister fra Stopp krigen Koalisjonen.

Dette følger en demonstrasjon med rundt 2000 mennesker på lørdag på George Square i Glasgow, og kommer i løpet av tre dager med protester organisert av Scrap Trident i Skottland. Aksjonen er også forbundet med så mange som 100 andre protester rundt om i verden som en del av en "Globale dagen for Tiltak mot militære utgifter".

Faslane i Skottland er hjemmet til marinebasen Clyde som gir støtte til den britiske marinens flåte av atomubåter som bærer Trident-atomrakettsystem. Den britiske regjeringen skal ta en beslutning om fornyelse av Storbritannias Trident-program i 2016.

Kilder[rediger]