Hopp til innhold

Politiets sikkerhetstjeneste forhindrer etterforskning mot krigsforbrytere

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 23. november 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Dostum sammen med Hamid Karzai

Norge: Allerede før angrepet i New York var etterretningsopplysninger fra Afghanistan så viktig at PST valgte å beskytte en krigsforbryter mot straffeforfølgelse. Siden har flere fått beskyttelse.

I følge hemmelige dokumenter NRK har fått innsyn i sier POT (PST) at «Det er grunn til å tro at han har utført voldelige handlinger som strider mot menneskerettighetene» om mannen, som var general i krigsherren Abdul Rashid Dostums private hær. De legger til at generalen samarbeider med PST, og fraråder statsadvokaten å sette i gang etterforskning. Statsadvokaten tok dette rådet til følge, og bestemte at det ikke skal settes i gang etterforskning mot generalen.
Etter angrepet 11. sptember 2001 har Dostum vært en av vestens viktigste allierte i Afghanistan, men han er også kjent for sine særdeles brutale metoder under borgerkrigen etter at Sovjetunionen trakk seg ut av landet.

Generalen kom til Norge i desember 2000. I følge ham selv har han fortalt alt til det norske sikkerhetspolitiet.
Generalen er blant annet mistenkt for å ha deltatt i henrettingen av 3000 krigsfanger i Mazar-e Sharif i mai 1997. Overfor NRK innrømmer generalen at han var i Mazar-e Sharif i mai 1997, men sier at han ikke kan huske noe om en massakre mens han var der.

I følge lederen for Amnestys Asia-avdeling i Norge, Sam Zia-Zarifi, var generalen kanskje ikke blant de verste, men han er likevel skyldig i overgrep og etnisk forfølgelse av hazaraer og pashtuner, begge minoriteter i Nord-Afghanistan.
«Dostums menn ødela, med generalens vitende, landsbyer i nord. De voldtok og drepte både kvinner, menn og barn, og de satte mange til tvangsarbeid», sier Zia-Zarifi til NRK.

Generalsekretæren for Amnesty International, John Peder Egenæs, reagerer på opplysningene, og påpeker at den norske justisministeren har gjort det klart at krigsforbrytere skal etterforskes dersom de kommer til Norge.

I følge Ståle Ulriksen, som er forsker ved NUPI, var informasjon om Afghanistan vesentlig for vestlige sikkerhetstjenester også før 11. september-angrepene.

NRK kjenner også til andre afghanere som har fått asylstatus i Norge, og som ikke etterforskes selv om de står på Kripos sine lister over mulige krigsforbrytere. Blant dem er en Taliban-minister.

Verken politiets sikkerhetstjeneste eller justisminister Knut Storberget har vært villig til å kommentere saken overfor NRK.

Kilder

[rediger]


Relaterte nyheter

[rediger]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Afghanistan.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Nordalliansen.