Hopp til innhold

Polen lammet etter at den politiske eliten dør i flykrasj

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 10. april 2010 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Polens president, Lech Kaczyński
Smolensk

Russland: Et fly med store deler av Polens maktelite ombord krasjet kort tid før landing på flyplassen i Smolensk lørdag morgen.

97 personer skal ha omkommet i flystyrten i den russiske byen Smolensk, blant dem flere politiske skikkelser, inkludert presidenten Lech Kaczysky med kone, samt en rekke av landets politiske ledere.

Ulykken inntraff like før klokken 09.00 norsk tid. Flyet gikk inn for landing på flyplassen i Smolensk, men sneiet trærne og delte seg opp før det gikk ned. Alle passasjerene døde. Det nøyaktige antallet passasjerer er enda usikkert, men det russiske krisedepartementet sier at dødstallet ligger på rundt 130.

Årsaken til ulykken antas å være dårlig vær. På grunn av de dårlige forholdene hadde flyets kaptein fått tilbud om å lande i Moskva eller Minsk, men kapteinen ville fortsette.

Flyet skulle levere politikerene i Smolensk i anledning en minnesmarkering for Katyn-massakren. Polens statsminister, Donald Tusk har innkalt til et ekstraordinært krisemøte.

En polsk fjernsynsarbeider, Slawomir Wisniewski, sa at han var et vitne til saken fra et hotell i nærheten. «Jeg så gjennom tåken at flyet lå veldig lavt, med den venstre vingen mot bakken. Jeg hørte at noe brakk, og deretter et høyt dunk. To flammer dukket opp ved siden av hverandre,» sa han til BBC.

Passasjerene på flyet skal blant annet bestått av:

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Smolensk-ulykken.
Kilder[rediger]