Hopp til innhold

Nordmenn kjøper sikrere biler

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 5. april 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

- Dette er en gledelig utvikling. Bilene som ruller på norske veger blir stadig sikrere. I trafikksikkerhetsarbeidet arbeider vi på alle fronter. Mens vi arbeider med vegene og andre sikkerhetstiltak i trafikken, er det viktig at trafikantene gjør sitt ved å være bevist på bilers sikkerhetsegenskaper


Finn Harald Amundsen

95 prosent av de 100 de bilmodellene nordmenn kjøpte i fjor hadde fire eller fem stjerner i EuroNCAP-kollisjonstestene. Antiskrensutstyr som standard hadde 87 prosent av bilene.

Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen sier at denne utviklingen er svært gledelig, og bilene som ruller på norske veger blir stadig sikrere.

Det ble solgt over 129.000 nye personbiler i Norge i fjor, og 96 prosent av dette salget stod de 100 mest solgte bilmerkene for. På disse bilmodellene har Vegvesenet gjennomført analyser av sikkerhetsutstyr og kollisjonstester. Statens Vegvesen anser antiskrensutstyr som så viktig at de fraråder å kjøpe biler uten dette. Vegvesenet mener også at biler må ha fire eller fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstester.

Antiskrensutstyr var tilgjengelig som standarutstyr i 87 prosent av de 100 mest bilmodellene i 2007, noe som er en økning på 15 prosent i forhold til året før. Det var kun i tre prosent av bilmodellene slikt utsyr ikke var tilgjengelig. Med antiskrenssystem reduseres ulykkesrisikoen med ca. 20 prosent på alle typer vegunderlag. På våte eller snø- og isdekte veger reduseres risikoen med om lag 50 prosent.

83 av de 100 mest solgte bilmodellene hadde fire eller fem stjerner i de uavhengige kollisjonstestene EuroNCAP. Dette utgjør 95 prosent, som er en økning på 12 prosent siden 2006.

Enorm utvikling siden 2000[rediger]

I 2000 ble det ikke solgt en bil med fem stjerner i EuroNCAP i Norge, mens 35 prosent hadde fire stjerner, mens i 2007 hadde hele 59 prosent av de solgte bilene fem stjerner og 36 prosent fire.

Mer informasjon[rediger]

Du finner mer informasjon om sikker bil på Statens Vegvesens sikker bil-sider

Kilder