Hopp til innhold

NATO holder krisemøte om Georgia

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 19. august 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Condoleezza Rice
Foto: White House photo by Tina Hager

Georgia: / Russland: Utenriksministerne i NATO er i krisemøte om konflikten i Georgia. USA ber Europa om å nedskalere relasjonene til Russland, og gjør det samtidig klart at de ikke vil akseptere et nytt jernteppe.

Kart som viser plasseringen av Georgia, Russland, Sør-Ossetia og Abkhasia i forhold til hverandre

NATOs 26 utenriksministere sitter i krisemøte Brussel for å diskutere hvordan konflikten i Georgia bør håndteres.
På møtets første kveld uttalte Condoleezza Rice at vesten må frata Russland alle strategiske fordeler som krigen i Georgia har gitt dem, men uavhengige analytikere påpeker at det er stor forskjell innad i NATO over hvor langt man mener man bør gå i å straffe Russland.
En talskvinne for NATO forventer likevel at møtet skal innta en hard holdning overfor Russland. Det forventes også at møtet kommer til å bekrefte avtalen som ble inngått med Georgia i april om at Georgia, sammen med Ukraina, skal bli et NATO-land.

Fra Moskva hevdes det at tilbaketrekningen fra Georgia er i gang, som avtalt i våpenhvileavtalen som ble underskrevet på fredag.
Talsmenn i Tbilisi sier derimot av ingen tilbaketrekning er i gang, og at Russland kun omgrupperer sine styrker. Dette bekreftes av korrespondenter og journalister som er i Georgia.

Det blir antatt at en gruppering, Storbritannia, USA, Canada, og de fleste medlemslandene fra det tidligere Øst-Europa vil gå for en hard linje overfor Moskva. Mens Sentral-Europeiske land som Frankrike og Tyskland ventes å være mindre villige til å skade sine forbindelser med Moskva, blant annet fordi Russland er en stor energileverandør til disse landene.
Washington har allerede inntatt en hard linje overfor Russland på grunn av invasjonen, ved å ekskludere Russland fra samtaler med de andre G8-landene, og de har også truet med at Russlands medlemskap i internasjonale samarbeidsorgan som Verdens handelsorganisasjon (WTO) kan være i fare. USA blokkerte også et forsøk fra Russland på å få til et krisemøte i FN om konflikten.


Kilder


Relaterte nyheter
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Krigen i Sør-Ossetia (2008).