Hopp til innhold

Minst tretten urfolk drept av colombiansk politi og militære de siste ukene

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 17. oktober 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Cauca-provinsen i Colombia

Colombia: Harde sammenstøt mellom amerikanskstøttet politi og urfolk i protestdemonstrasjoner mot drap på ledere for urfolket. Politiet skjøt med automatvåpen mot demonstrantene. Colombianske myndigheter påstår FARC er involvert, men dette avvises fra urfolkets side.

Indianere hadde sperret av en vei i Cauca-provinsen sør i Colombia i protest mot drapene på flere urfolksledere, og politiet brukte automatvåpen med skarp ammunisjon for å stanse demonstrasjonen. Flere titalls mennesker ble skadet og minst tretten drept.

Den colombianske generalen Orlando Paez hevder i et intervju at FARCs tilstedeværelse bevises av det faktum at fem politifolk har blitt skadet i kampene, men representanter fra urfolket avviser en slik forbindelse.

Urfolket i Colombia krever en arealreform, men myndighetene nekter å forhandle.

Colombia har vært i søkelyset mange ganger gjennom det siste halve århundret, blant annet på grunn av de tette båndene som har blitt påvist mellom myndighetene, høyreorienterte drapskvadroner som Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), amerikanske selskaper og amerikanske myndigheter. Fra USA har Colombia også fått massiv militær og økonomisk støtte.
De siste ti årene har dette blant annet gitt seg uttrykk i den såkalte Chiquita-skandalen, hvor fruktselskapet ble anklaget for drap på 173 sivile i Colombia, og inngikk et forlik på 25 millioner us$.
Kampen DEA har ført mot dyrkning av kokain, blant annet gjennom giftsprøyting av store områder, har også blitt kritisert for å gjøre områdene ubeboelige for folk, og for å ha den «utilsiktede» virkning å rydde plass for amerikanske selskaper.
På grunn av begrensninger pålagt CIA av kongressen har også store deler av den amerikanske kampen mot FARC-geriljaen blitt ført under dekke av å være DEA-operasjoner, eller ved hjelp av paramilitære og leiesoldater.

I kampen mellom multinasjonale selskaper, FARC og myndighetene har urfolkene blitt fanget i midten, og har vært utsatt for terror fra alle parter.

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Sør-Amerika.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Colombia.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Urfolk.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om FARC.


Relaterte nyheter

[rediger]

Kilder

[rediger]