Ljøkelsøy leder med 20 meter etter 1. dag i Kulm

Fra Wikinytt

13. januar 2006 

Roar Ljøkelsøy var den eneste hopperen som noterte to svev over 200 meter i Kulmbakken i Steiermark, Østerrike under første dag av VM i skiflyging. Orkdalingen ble rapportert å være syk med en halsinfeksjon før rennet, men var likevel beste ikke-østerriker etter første omgang, og overtok ledelsen med andre omgangs beste hopp. Ljøkelsøy, som er regjerende verdensmester i skiflyging, fikk 401,0 poeng, og leder med 22,8 poeng på østerrikeren Thomas Morgenstern, noe som tilsvarer 19 meter i K185-bakken.

Rennet ble først brutt etter at 15 hoppere hadde satt utfor, og hopperne startet på nytt klokken 15:15, 80 minutter etter den oppsatte starttiden. Da rennet endelig kom i gang tok polakken Robert Mateja, som startet som nummer seks, ledet lenge med sitt hopp på 185 meter, og var blant annet foran nordmennene Henning Stensrud (169,5 meter) og Sigurd Pettersen (165,5 meter og utslått). Østerrikeren Martin Koch på startnummer 20 tok imidlertid over ledelsen med det første hoppet over 200 meter under VM; hans hopp på 203 meter gav ham 197,6 poeng, noe som til slutt ga andreplass bak en annen østerriker, Andreas Widhölzl. Ljøkelsøy varnummer tre, seks poeng bak Widhölzl og halvannet poeng bak Koch, mens Janne Ahonen som delte seieren i den tysk-østerrikske hoppuka med Jakub Janda lå på sjuendeplass etter første omgang, 17 poeng bak Widhölzl etter sitt hopp på 192,5 meter. Janda var nummer ni, enda ett poeng bak, mens fire nordmenn kvalifiserte seg for andre omgang.

I andre omgang økte alle fire nordmennene på lengdene sine fra første hopp, og alle forbedret seg også plasseringsmessig. Stensrud ledet lenge etter sitt andrehopp på 178,5 meter, som til slutt holdt til 22. plass etter første dag, og Ingebrigtsen var førstemann over 190 meter i andre omgang med et svev på 193,5 meter. Hans hopp var det femte beste i andre omgang, men han ligger likevel som nummer 14 etter to hopp. Romøren er nummer åtte etter et annethopp på 192,5 meter, men opp til nærmeste utøver, sloveneren Robert Kranjec er det 6,3 poeng.

Det ble jevnere mellom nummer to og sju på sammenlagtstillingen; seks hoppere er innenfor 7,1 poeng, med østerrikeren Thomas Morgenstern som nummer to etter et annethopp på 195,5 meter, omgangens tredje beste bak Ljøkelsøy og Ahonen, som hoppet 197 meter. Ljøkelsøy, som hadde 7,4 poeng å gå på til lederen Morgenstern da han hoppet, slo til med dagens lengste hopp på 207,5 meter, 10,5 meter lenger enn noen annen i andre omgang, og med stilkarakterer på 19 og 19,5 ble han førstemann over 400 poeng i rennet. Ettersom både Martin Koch og Andreas Widhölzl hoppet kortere enn 190 meter beholdt Ljøkelsøy ledelsen.

Forsinkelsene under rennet førte til at den siste delen av andre omgang ble avviklet under dårlig lys, og NRKs ekspertkommentator Espen Bredesen mente at lysforholdene «var på kanten» av det som var mulig for å arrangere hopprenn. Det forekom imidlertid ingen uhell under andre omgang.

I morgen starter løperne etter resultatene i dag, men resultatlista snus på hodet. Det vil altså si at Ljøkelsøy starter som nummer 30 og sist, mens Romøren starter som nummer 23, Ingebrigtsen som nummer 17 og Stensrud som nummer 9.

Kilder[rediger]