Jigme Khesar Namgyel Wangchuck blir krona som Bhutans konge

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 7. november 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Kong Jigme Khesar Namgyel Wangchuck av Bhutan
Bhutans flagg
Bhutans beliggenhet i Asia.

Bhutan: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck ble i går krona som Bhutans femte Dragekonge, etter at hans far abdiserte.

28 år gamle Namgyal er dermed verdens yngste monark og statsleder. Han ga kroningstalen sin for rundt 30 000 mennesker i går, og feiringer forberedes i hele landet for kroninga hans.

Namgyels far kunngjorde i desember 2005 sine planer om å abdisere fra tronen, og ville begynne å gi ansvar til sønnen umiddelbart. 14. desember 2006 kunngjorde han at han hadde abdisert, og overlatt tronen til Namgyel – den offisielle kroninga var imidlertid ikke før i går, 6. november 2008. Kroninga ble overvært av blant annet Indias president Pratibha Patil, utenriksminister Pranab Mukherjee og Bollywood-stjerner.

«Det som er viktigst for meg er at vi ikke mister de fundamentale verdiene vi som nasjon og folk har,» sa han i talen. «Videre kan vi sikre at fremtidige generasjoner vil leve i lykke og fred, også når verden og vår nasjon gjennomgår store forandringer, ved å strebe etter det tidløse målet å være gode mennesker.»

«Uten fred, sikkerhet og lykke har vi ingenting. Det er essensen av bruttonasjonallykke.», fortsatte han. Denne kommentaren refererer til det bhutanske alternativet til bruttonasjonalprodukt, w:bruttonasjonallykke, som har som mål å putte lykke over penger i myndighetenes retningslinjer.

«Under mitt styre vil jeg aldri hersker over dere som en regent, men beskytte dere som en forelder, bry meg om dere som en bror og tjene dere som en sønn,» fortsatte han. «Som kongen av en buddhistisk nasjon er det ikke bare mitt ansvar å sikre deres lykke i dag, men å skape et fruktbart grunnlag hvor dere kan nyte fruktene av åndelig oppofrelse og oppnå god karma.»

Etter talen delte kongen ut 20 000 minnemynter for å markere hans nye rolle i landet som ikke hadde en valuta for på 1960-tallet.

Namgyel overtok tronen etter sin far 15. desember 2006, to år tidligere enn opprinnelig varslet. 6. november 2008 ble han kronet i en stor seremoni. Faren Jigme Singye Wangchuck, introduserte mange moderne ideer i Bhutan. Han introduserte veier, skoler og sykehus, og under hans styre økte forventa levealder i Bhutan med 26 år.

Kilder[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.