Gerd-Liv Valla i arbeidskonflikt

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 13. januar 2006 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter
Gerd-Liv Valla har havnet i konflikt med internasjonal sekretær i LO, Ingunn Yssen.

I november 2006 kom det frem at Yssen hadde vært sykmeldt i flere måneder. Grunnen var ikke minst uenigheter med LO-leder Gerd-Liv Valla[1]. Det hadde lenge vært meningen at Yssen skulle studere ved Forsvarets høgskole våren 2007. Tidlig i januar kom det frem at LO ikke ville betale Yssens lønn under hennes studium.

Den 10. januar 2007 sa Yssen opp jobben i LO etter på grunn av det dårlige forholdet til Valla. I oppsigelsesbrevet, som ble gjengitt i VG i sin helhet [2], påsto Yssen at hun hadde blitt trakassert og mobbet av Valla. Saken førte til svært mye omtale i mediene og avstedskom flere debatter knyttet til Vallas lederstil. Medieoppstyret førte til at Valla innkalte til pressekonferanse den 11. januar, der hun blankt avviste alle Yssens påstander[3].

Påstandene fra Yssen går ut på at Valla blant annet flere ganger hadde skjelt henne ut i andres påhør. Videre skulle Valla ha gått til Yssens assistent mens Yssen var på jobb og gjort avtaler med denne som blant annet medførte endringer i Yssens arbeidsplan, noe Yssen ble informert om av sin underordnede. Valla skal også ha uttalt seg negativt om at Yssens graviditet, selv om Valla til pressen har uttalt at hun kun hadde uttrykt skuffelse over ikke å bli fortalt om graviditeten fra Yssen selv[4].

I forbindelse med Yssen-saken kom også en eldre sak opp knyttet til Vallas stilling som justisminister en kort periode i Jagland-regjeringen i 1997. Dårlige resultater fra en arbeidsmiljøundersøkelse, vakte den gang oppsikt. Valla skal også flere ganger ha overhøvlet underordnede i andres nærvær[5].

12. januar offentliggjorde Valla et lengre notat der hun imøtegår Yssens påstander grundig og svært detaljert. I dette notatet skriver Valla blant annet at Yssen ikke hadde utført sitt arbeid tilfredsstillende. Hun skriver også at de to i august var enige om at Yssen skulle få nye oppgaver i LO-systemet, eller hos en ny arbeidsgiver, etter at Yssen hadde avsluttet sitt studium ved Forsvarets Høgskole sommeren 2007. Ifølge Valla ble imidlertid Yssen sykmeldt umiddelbart etter denne enigheten, og LO klarte visstnok ikke å få tak i henne.

Kilder[rediger]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]
  5. [5]