FA-Cup Finale 2005/2006 Manchester United - Wigan

Fra Wikinytt
Hopp til navigering Hopp til søk
Opprydning: Denne nyhetsartikkelen trenger en opprydning for å oppnå en høyere standard. Du kan hjelpe Wikinytt med å forbedre den.

FA-Cupfinalen 2005/2006 ble spilt mellom Manchester United og Wigan. Før kampen hadde de røde djevlene fra Manchester blitt hauset opp som favoritter, men et Wiganlag i medgang så sitt snitt til å stikke kjepper i hjulene for laget som hadde blitt nr. 2 i ligaen bak Chelsea. Flere følelser i sving også. Wigan og Manchester United er to klubber som holder til like ved hverandre på kartet, i tillegg er Wigans keeper Mike Pollitt en gammel juniorspiller i United.


1. Omgang[rediger]

Avsparket ble tatt 16.00 norsk tid, på Arsenals daværende hjemmebane Milenium Stadium, og det er de blå som åpner best. Etter bare 30 sekunder er det Gary Teal som slår et presist og godt innlegg mot Henri Camara, og Senegaleserens heading stryker den høyre stolpen til Edwin van der Sar.

Det lille skremmeskuddet virket til å sette fart i finalefavorittene. Etter 6 minutter slår Wayne Rooney inn, og Louis Saha er nær ved å skli inn 1-0. I stedet bommer han på ballen, og Gary Neville slår inn. Det ender med at Wayne Rooney header i tverliggeren. I denne perioden kjørte United Wigan sikkerlig, og nervøse blåtrøyer skal prise seg lykkelig over at det ikke ble baklengs. Bedre blir det ikke av at keeper Mike Pollitt må kaste inn håndkledet etter 15 minutters spill grunnet en strekkskade han har pådratt seg tidligere i kampen. Før dette har han reddet et skudd fra Saha, og til sin store lettelse sett Wayne Rooney bomme på ballen i det han skal skyte. Nå blir han erstattet av John Filan.

I denne 15-minuttersperioden hadde United også blitt snytt for et soleklart Straffespark. Cristiano Ronaldo driblet av seg 4 mann, og gav ballen til Ji-Sung Park. Koreaneren skyter, og ballen treffer hånden til Stephane Henchoz, men en godt plassert dommer i Alan Wiley velger å dømme en corner som det forøvrig ikke kom noe ut av. Dommeren skulle komme i søkelyset rett etterpå også. Louis Saha hadde blitt stygt taklet av Arjan De Zeeuw på kanten av 16-meteren, men heller ikke her så Wiley noen grunn til å blåse.

Etter dette massive presset måtte Wigan satse på kontringsfotball. De var frempå et par ganger, uten å true det helt store. I stedet var det United som skulle få hull på byllen.

Edwin van der Sar skyter langt ut, og Saha slo en Wiganspiller i luften. Ballen datt ned til Wayne Rooney som passerte to Wiganspillere (Som forøvrig også kolliderte i forvirringen), og alt lå til rette for gutten som er født i Liverpool. Rooney trillet elegant ballen ned i hjørnet, og en fortvilet reservekeeper kunne ikke annet enn å se på at ballen trillet inn bak han. Nå hadde United fått blod på tann, og minuttet senere var Rooney nær ved å doble ledelsen. Ryan Giggs slo inn fra venstre, og Rooney skled ballen inn i klypene til Filan.

Nå så det ut som om Wigan hadde gitt opp. De senket seg lavt og lot United trille ball. Likevel kunne de fått hvertfall et mål av Gary Neville. Først ved et alt for svakt tilbakespill som Wes Brown klarerte unna i siste sekund. Så ved å bli lurt trill rundt på kanten av Camara, men samme Brown var til stede å ryddet opp.


Pause[rediger]

United hadde kjørt matchen etter Wigans "sjokkåpning". Ledelsen var fortjent nok, men alle som har spilt fotball en stund vet at 1-0 er en farlig ledelse, og Wiganspillere som ved to anledninger nesten hadde fått mål av en gavmild Gary Neville kunne fort ha utlignet.


2. Omgang[rediger]

Og Wigan virket til å ha ladet batteriene godt. De hadde flere skudd i åpningsminuttene, og Henri Camara kunne utlignet i det han klinket et godt skudd midt på van der Sar etter å ha lurt Rio Ferdinand.

Men det nytente håpet skulle fort svinne, i form av en klassescoring av united.

Ryan Giggs løp ned over hele venstresiden, og fintet av seg det ene taklingsforsøket etter det andre. Han la en strålende tversover til Cristiano Ronaldo som hoppet over og la ballen til rette for Gary Neville. Neville slo et nydelig innlegg som Saha skyter - først rett på keeper - så i mål på returen, og kampen virker avgjort.

Men Wigan ga ikke helt opp ennå. Gary Teale var interessert i å slå kjapt tilbake, og viste hvor farlig han er da han kom seg til linjen og la inn foran mål. Van der Sar ble først hindret av Ferdinands inngripen, men kom seg tilbake og fikk bokset ballen til corner like foran Camaras forgjeves ventende pannebrask.

Om Wigan trodde at sjansen var starten på en offensiv, tenkte de nok ikke på en offensiv på motsatt side av banen. Men det var nettopp det som skjedde. United angrep igjen i bredden, men da Wigan-forsvaret føyset ballen unna trodde de færreste på ny scoring. Henchoz klarering var imidlertid av det paniske slaget og endte rett i beina på en takknemlig Saha. Med et blikk en overhovmester ville ha misunt ham, serverte han ballen på sølvfat til en helt fri Ronaldo, og tre sekunder senere lå ballen begravd i nettet bak Filan.

Alle visste at kampen var kjørt på 3-0, og selv om Wigan kom til småfarligheter på slutten av kampen var de aldri i nærheten av å true den solide ledelsen. Wigans frustrasjon kom til syne når Cristiano Ronaldo ble stygt taklet på venstrekanten, og Wigans ufine knep skulle få sin belønning. Giggs slo frisparket på Rio Ferdinands pannebrask, og ballen traff Rooneys støvel og seilte opp i nettaket bak en sjanseløs Filan som måtte hente ball nr. 4 ut av målet.

Nå var det lekestue på Millennium Stadium. 5-0 lå i luften da Rooney ble spilt fri av Saha, men lobben over Filan endte på utsiden av stolpen. Deretter lå alt til rette for scoring fra en høyst uvanlig kilde. En svært offensiv Gary Neville hadde lurt seg inn bak Wigan-forsvaret, men ble lagt flat idet han skulle avslutte. Igjen presterte dommer Wiley å vinke spillet videre!

I et lite begivenhetsrikt sluttkvarter var Ji-sung Park nære ved å tegne seg på den velfylte scoringslisten. Han forsøkte å skli inn Rooneys innlegg, men måtte konstatere at ballen snek seg like utenfor.

United vant kampen 4-0 og kunne krone seg som Ligacupmester 2005/2006


Lagene[rediger]

Manchester United:

Edwin van der Sar
Gary Neville
Rio Ferdinand
Wes Brown (Nemanja Vidic 83. min)
Mikael Silvestre (Patrice Evra 83. Min)
Cristiano Ronaldo (Kieran Richardson 74. min)
John O'Shea
Ryan Giggs
Ji-sung Park
Wayne Rooney
Louis Saha


Ubenyttede innbyttere:

Tim Howard
Ruud Van Nistelrooy

Manager: Sir Alex Ferguson

Mike Pollitt (John Filan 15. min)
Pascal Chimbonda
Arjan De Zeeuw
Stephane Henchoz (Lee McCulloch 62. min)
Leigton Baines
Jimmie Bullard
Graham Kavanagh (Ziegler 72. min)
Paul Scharner
Gary Teale
Henri Camara
Jason Roberts

Ubenyttede innbyttere: Matt Jackson
Andreas Johansson