Hopp til innhold

E. coli-funn i Stavanger-vann

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 14. mai 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Bildet viser en samling E. coli-bakterier forstørret 10 000 ganger i elektronmikoskop. Enkeltbakteriene er avlange. Bakterier er mikroskopiske organismer uten cellekjerne
Fakta
Escherichia coli (ofte forkortet som E. coli) er en gram-negativ bakterie, først beskrevet av (og oppkalt etter) den tyske barnelegen Theodor Escherich, som er fakultativt anaerob, hvorav enkelte patogene stammer produserer enterotoksiner. E. coli finnes også i vanlig tarmflora i tykktarmen, er en vanlig patogen tarmbakterie ved infeksiøs gastroenteritt|infeksiøse gastroenteritter, og sannsynligvis den bakterien som er best dokumentert i den vitenskapelige litteratur.
Fakta fra Wikipedia

Stavanger: Det ble påvist e. coli-baktererier i ledningsnettet på Storhaug i Stavanger under en rutinekontroll onsdag. Dette medfører at over 13.000 personer nå må koke vannet.

– E. coli-bakterien kommer fra tarmsystemet til blant annet mennesker. Derfor iverksetter vi øyeblikkelig kokepåbud av drikkevannet, sier vann- og avløpssjef Svein Håkon Høyvik i Stavanger kommune til Rogalands Avis’ nettutgave.

Uansett hva folk skal bruke vannet til, om det er til å drikke, matlaging eller pusse tennene, blir de nå bedt om å koke det i minst tre minutter.

– Til øvrig hygiene er det ikke nødvendig, sier Høyvik til aftenbladet.no.

Ikke grunn til å få panikk

Smittevernsoverlege i Stavanger kommune, Max Jens Holm, sier at det ikke er grunn til å få panikk, men sier at amn må ta det alvorlig, og han oppfordrer alle som har fått diaré etter å ha drukket vann på Storhaug de siste dagene.

Kokepåbudet vil gjelde til minimum torsdag formiddag, og kommunen tar nå vannprøver. Det tar 18 timer å analysere disse prøvene, iføge NRK.

Ukjent årsak

Årsaken til at e. coli-bakteriene havnet i vannet er ukjent.

– En mulig årsak kan være et brudd i vannledningen i Storhaugveien natt til mandag, sier Holm.

Kilder