Hopp til innhold

Busstreiken i Sverige avblåses

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 16. juli 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


En av Storstockholms Lokaltrafiks busser
Foto: Ukjent/Wikimedia Commons
Sverige

Sverige: Busstreiken som har stoppet store deler av busstrafikken i Stockholm og Norrbotten er nå avblåst.

Begge partene i konflikten har akseptert forslaget til løsning som ble lagt fram på tirsdag. Avtalen gir fagforbundet Kommunals 14 000 privatansatte sjåfører en ny avtale som strekker seg over 3 år.

Streiken, som har vart i 15 dager, ble avblåst da partene (Bussarbetsgivarna og Kommunal) godtok forslaget til løsning ved 22-tiden tirsdag kveld. Beskjeden om den nye avtalen kom på en pressekonferanse sent tirsdag kveld.

– Vi har fått forbedringer på alle våre prioriterte områder, sa Håkan Svensson fra Kommunal til DN.

Den treårige avtalen gir busssjåførene en lønsøkning i tilsammen tre steg på totalt 10,4 prosent, inkludert avtalefestet pensjon. Det første året gir fra og med den 1. juni 2008 en lønsøkning på 700 kroner, det andre året gir fra og med 1. juni 2009 en økning med 680 kroner og det tredje året gir fra og med den 1. mars 2010 en økning med 700 kroner.

Forutenom lønsavtalen har også Kommunals krav på minst 11 timers hvile per døgn og kortere arbeidstid, altså tid mellom arbeidsdagens start og slutt, til 13 timer gått igjennom. Dog gjelder arbeidstiden bare ved kortere strekninger, noe som innebærer strekninger under 5 mil.

Allerede en time etter at avtalen ble underskrevet, begynte de første bussene igjen å kjøre i Stockholm, selv om man regner med fortsatt forsinkelser kommende døgnet. På torsdag regner man med at trafikken skal gå som normalt.

Relaterte artikler[rediger]

Kilder[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Busskonflikten i Sverige juli 2008.