Brann i kullgruve på Svalbard

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 17. april 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

– Vi vet ingenting om skadeomfanget. Vi vet heller ikke om det brenner i maskiner eller i kullet. Vi konsentrer oss nå om brannslukking og lokalisering av de savnede


—Overbetjent Olav Tombre hos Sysselmannen på Svalbard til NTB


Svalbard: Det brøt ut brann i en kullgruve i den russiske bosettningen i BarentsburgSvaldbard i fem-tiden torsdag morgen. Sysselmannen på Svalbard ble først varslet 12.30 torsdag formiddag.

Brannen brøt ut i en gruve i Barentsburg.

En person er funnet omkommet og en person er savnet. Da brannen brøt ut i fem-tiden torsdag morgen, var det 31 arbeidere i gruven, og 29 av disse er reddet ut. Svalbardposten meldte torsdag kveld at en person altså var funnet omkommet. Det er det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol som eier og driver kullgruven.

Brannen under kontroll

Brannen skal torsdag kveld ikke være slukket, men den skal være under kontroll. Det er omfattende deler av gruvesystemet som er skadet, området der brannen brøt ut strekker seg 450 meter under bakken. Den siste savnede kan være hvor som helst i dette systemet. Involvert i slukkingen av brannen er redningskorpset og store deler av det øvrige gruvekorpset i Barentsburg. Norsk politi og Arbeidstilsynet vil samarbeide om etterforskningen av brannen, for selv om brannen brøt ut i den russiske bosetningen i Barentsburg er den underlagt norsk jurisdiksjon. Torsdag var Arbeidstilsynet på vei til Svalbard.

– Norge har det fulle ansvaret for dette området. Dette vil bli etterforsket som hvilken som helst norsk arbeidsulykke, sier Olav Tombre.

Kilder