Hopp til innhold

Boligblokk-kollapsen i Ålesund: Geolog advarte mot ras

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 26. mars 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter
ÅLESUND: Byggherren som bygde boligblokken ble anbefalt å sprenge vekk hele berget bak boligblokken av Geolog Geir Bertelsen fra Geo Bergen.

han sier at han var på befaring på tomten i forbindelse med oppstart av sprengningsarbeidet. Han skrev en rapport på oppdrag fra byggeteknisk konsulent Steinar Trygstad, sier geolog Geir Bertelsen til Dagbladet.

Les også: Boligblokk kollapset i Ålesund

Bertelsen ga ingeniørselskapet Steinar Trygstad AS anbefalinger både når det gjelder sprengningsarbeidet og sikring av fjellet i rapporten han skrev, datert 13. juni 2002. I den rapporten beskrev han det slepet som nå har rast ut.

Han anbefaler blant annet å sprenge dypere inn enn selve henget, for å få sprengt vekk alt det som er løst. Eventuelt sikre det som står igjen.

Til Dagbladet sier Bertelsen at det var meningen at han skulle komme tilbake etter sprengningen for å vurdere behov for yterligere sikring. Men han har ikke hørt noe mer etter at han sendte rapporten.

Han mente i rapporten at det er behov for ca. 100 bolter for å sikre fjellveggen bak boligblokken.

han sier at han bare var inne og vurderte område før de sprengte. Han sier at han ikke har vært inne i bildet etter at sprengningsarbeidet var ferdig. Han har ikke hatt noe befatning med utførelsen eller detaljene av sikringen, sier Bertelsen til Dagbladet. Han sier at vanligis har han ansvaret og er inne i forbindelse med sprengning og sikring helt til prosjektets slutt.

Doktoringeniør Steinar Trygstad vil ikke uttale seg i saken.

Kilder