Hopp til innhold

Brennpunkt stiller spørsmålet: «Ble den islandske bankkrisen planlagt i 1999?»

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 27. november 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter


Island: Gjennom NRK Brennpunkt fremsettes påstander om at den islandske bankkrisen ble planlagt allerede i 1999. De involverte benekter dette.

Den 25. november ble det i NRK Brennpunkt-programmet I et hav av gjeld fremsatt påstander om at den Islandske bankkrisen ble planlagt allerede på slutten av 90–tallet. Påstanden kommer frem gjennom intervjuer med Jon Gerald Sullenberger i Miami. Det skal ha vært en gruppe på 13 av Islands fremste finans og bankeledere som stod bak planleggingen, med dagligvarekongen og mediamogulen Jón Ásgeir Jóhannesson som initiativtaker.

Jóhannesson har også vært fremme i mediebildet i det siste på grunn av hans selskapers gjeld på nær 1000 milliarder kroner til Islandske banker.

Planleggingen skal ha foregått ombord på Jóhannessons yacht Thee Viking i Miami.
Jóhannesson har tidligere benektet at han eller firmaene han er med og kontrollerer har eid yachten.

Både Jón Ásgeir Jóhannesson og Brennpunkt selv påpeker at Sullenberger har vært i flere rettssaker med Jóhannesson, og at han derfor ikke kan betraktes som et uhildet vitne.

Men noe dokumentasjon fremlegges i dokumentaren, blant annet eposter med invitasjoner til Islandske bank og finansledere som ble skrevet av Jón Ásgeir Jóhannesson nære venn og medarbeider Tryggvi Jónsson (alias TeeJay), hvor noen av Islands fremste finansledere blir invitert til Miami.

Finansakrobatikk

[rediger]
Sterling fly høyt i de islandske regnskapene

Den islandske finansjournalisten Óli Björn Kárason bruker flyselskapet Sterling, som nå er konkurs, som et eksempel på hvordan det var mulig å generere sikkerhet nok til at bankene har kunnet forsvare å gi lån i slike mengder som de Jóhannesson fikk tilgang til.

Selskapet ble først kjøpt av Pálmi Haraldsson for 4 milliarder islandske kroner. Noen måneder senere ble det solgt videre til FL Group for 15 milliarder kroner. Kort tid etter ble Sterling igjen solgt, denne gangen til det nystartede selskapet Northern Travel Holding (NTH), for 20 milliarder kroner.

NTH fikk låne kapitalen til å kjøpe selskapet av FL Group. Dermed kunne FL Group bokføre en gevinst på fire milliarder kroner, og de kunne bruke denne bokførte gevinsten som sikkerhet for lån i bankene.

I følge Kárason er NTH kontrollert av de samme interessene som kontrollerer FL Group – hvor Jón Ásgeir Jóhannesson er styremedlem og en av de største aksjonærene.

Kárason hevder også at den samme og tilsvarende metoder ble brukt en hel rekke ganger av kretsen rundt Jón Ásgeir Jóhannesson, og at disse etterhvert ble eksperter på finansakrobatikk.

Kjøpte pressen

[rediger]

Jón Ásgeir Jóhannesson har, sammen med bankene på Island, gjennom årene som har gått også overtatt eierskapet over samtlige private TV og radiostasjoner, over de største avisene, og over sladrepressen på Island.

Den tidligere redaktøren for Séð og Heyrt (Se og Hør) på Island, Bjarni Brynjólfsson, fikk sparken fra sin stilling i juni 2006 etter at Jón Ásgeir Jóhannesson overtok eierskapet over bladet.

Før Brynjólfsson måtte gå hadde bladet skrevet en rekke artikler om Jón Ásgeir Jóhannesson og kretsen rundt ham, blant annet om yachten Thee Viking og aktivitetene som hadde foregått der.

Den tidligere redaktøren mener motivasjonen for mediaoppkjøpene var å oppnå kontroll om hva som ble skrevet og sagt i pressen.

Økokrim uten resurser

[rediger]
Gatekunstnerens kommentar

Lederen for økokrim på Island, Helgi Magnús Gunnarsson, beklager seg over et budsjett på 130 millioner islandske kroner i året, og over at det i en tid hvor det har vært veldig spennende å gå over til privat sektor har vært vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft. Han sier at det med de økonomiske resursene kretsen rundt Jón Ásgeir Jóhannesson har hatt til juristhjelp nærmest har vært umulig for økokrim å holde følge. Han påpeker også at stemningen i det Islandske samfunnet har vært på finansfolkenes side.

130 millioner tilsvarer omtrent en trettienededel de tre milliardene Jón Ásgeir Jóhannesson hevder å ha brukt på å forsvare seg under forrige rettssak.

Jóhannesson og hans familie har de siste seks årene forsvart seg i den største økonomiske straffesaken i Islands historie. Saken omfattet 40 punkter, bla missbruk av stilling, svik, underslag, og ulovlige overdragelser av aksjer. Jóhannesson ble dømt på ett av punktene, og fikk en tre måneders fengselsstraff.

Islands sentralbanksjef fortviler

[rediger]

«Hvordan i all verden kunne dette skje? Hvordan kunne denne personen ha et slikt grep om de islandske bankene?» spurte sentralbanksjef David Oddsson i en tale i det islandske handelskammeret 18. november.
Oddsson mener at utenlandske interesser ville skydd Island dersom de var klar over situasjonen, og at de islandske bankene da ville ha kollapset lang tid før de gjorde det.

Jóhannesson benekter påstandene

[rediger]

I et åpen erklæring til Brennpunkt benekter Jóhannesson en del av påstandene som blir fremsatt i programmet Et hav av gjeld.

Han hevder sentralbanksjefen har tvangstanker, at dette er godt kjent for Islands befolkning, og at det dessuten nok ikke er ham sentralbanksjefen sikter til når det blir fremsatt påstander om at en enkeltperson står for en gjeld på 1000 milliarder ISK.

Jóhannesson påpeker at bare 430 av hans selskapers gjeld på 900 milliarder er lånt på Island, og at denne gjelden er sikret med solide aktiva.

Jóhannesson hevder videre at han forsøkte å samarbeide med Brennpunkts journalist, men at denne kun var interessert i å få bekreftet en historie som journalisten allerede hadde bestemt seg for. Dette står i skarp kontrast til historien slik den fremstilles i dokumentaren, hvor en god del tid vies til å beskrive forsøkene på å få Jóhannesson i tale.

Denne artikkelen er skrevet ut i fra hva som kommer frem av Brennpunkts dokumentar og informasjon på Brennpunkts nettsider. Wikinytt har ikke tilgang til Brennpunkts kilder, derfor kan artikkelen inneholde feil.

Kilder

[rediger]


Relaterte nyheter

[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Finanskrisen 2007–2009.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Island.