Hopp til innhold

Arne Næss er død

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 13. januar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Dødsfall
Relaterte saker
Wikipedia
Wikipedia
Mer informasjon om dødsfall på Wikipedia:


Arne Næss (sitter til høyre i vognen) under Miljøpartiet de Grønnes valgkamp i 2003
Foto: Vindheim
Norge

Norge: Den norske filosofen Arne Næss døde mandag kveld. Næss ble 96 år og ville fylt 97 27. januar.


Flere artikler om dødsfall

Arne Dekke Eide Næss ble født 27. januar 1912, og var altså en norsk filosof, som gjennom sine lærebøker i logikk, metodelære og filosofihistorie bidro til å gi filosofien en nøkkelstilling i det akademiske og intellektuelle liv i Norge i etterkrigstiden. Han regnes som grunnleggeren av dypøkologien og den såkalte Oslo-skolen.

Arne Næss avla magistergraden, som den yngste noensinne, i 1933, og ble dr.philos i 1936 med avhandlingen Erkenntnis und wissenschaftliches Verhalten (Erkjennelse og vitenskapelig adferd). Ved ansettelsen som professor var han 27 år gammel. Næss var professor ved Universitetet i Oslo i perioden 1939-1970.

Næss var også kjent som fjellklatrer, og innførte bolteteknikken i Norge. Han var dessuten onkel til den avdøde finansmannen Arne Næss Jr.. Han stod i spissen for klatreekspedisjoner til Tirich Mir i Pakistan i 1950 og 1964. Han drev som ung med boksing.

Dypøkologiens far og grunnlegger ble i 1997 utnevnt til æresmedlem i Miljøpartiet De Grønne, et parti han med sin økosofi og sine åtte dypøkologiske punkter har vært med å forme ikke bare i Norge, men i land så fjerne som Vanuatu, Tasmania, Taiwan og Chile, for å nevne noen. Arne Næss har innehatt sisteplassen («æresplassen») på partiets Oslo-valgliste til kommunevalg og stortingsvalg i alle år siden partiets grunnleggelse i 1987.

I sin senere tid var han opptatt av å formidle sin filosofi til folket, blant annet i flere bokutgivelser med Inga Bostad.

I 2005 ble Næss utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats.

Kilde: Wikipedia

Relaterte nyheter[rediger]

Kilder[rediger]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Arne Næss.