Hopp til innhold

200 år siden Charles Darwin ble født

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 12. februar 2009 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

Charles Darwin
Foto: Dave souza
Storbritannia

Storbritannia: I dag er det 200 år siden vitenskapsmannen Charles Darwin ble født.

Dagen skal markeres over hele verden. I Norge blir dagen blant annet markert ved at NTNU-Vitenskapsmuseet i Trondheim åpner en egen Darwin-utstilling.

Charles Darwin[rediger]

Fakta fra Wikipedia:
Charles Robert Darwin (født 12. februar 1809 i Shrewsbury i Shropshire i England, død 19. april 1882 Downe i Kent i England) var en britisk naturforsker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien (se også darwinisme), men bidro også med en rekke andre arbeider innen systematikk, økologi og paleontologi.

Darwins bidrag til biologien kan knapt overvurderes. Evolusjonslæren ga endelig den linneiske systematikken et teoretisk fundament, og gjorde det for første gang mulig med en vitenskapelig teori på dyrs og planters tilpasninger og deres utrolige biologiske mangfold. I dag er Darwins lære om naturlig utvalg det helt grunnleggende fundamentet for all biologisk forskning, og finner stadig nye anvendelsesområder, blant annet innen medisin og ernæring.

Boka Artenes opprinnelse, som kom ut i 1859, regnes som hans hovedverk. Boka redegjør meget grundig for naturlig utvalg med talløse eksempler. Da den kom vakte den stor debatt og til dels forargelse, men Darwin ble anerkjent som sin tids største britiske største naturvitenskapsmann, og ble etter sin død gravlagt i Westminster Abbey ved siden av Sir Isaac Newton.

Relaterte nyheter[rediger]


Kilder[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Charles Darwin.
P