- NRK, kutt ut TV-aksjonen!

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 10. mai 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter
Norge: Terje Tvedt, professor ved Universitetet i Oslo, mener at NRK bør kutte ut den årlige tv-aksjonen.

- Den nasjonale tragedien er at det norske folk ikke lærer noen ting av TV-aksjonene. Bildene som bringes fra Afrika er ikke slik verden er. Bistand er et høyst politisk prosjekt og den dagen man forstår det, kan ikke NRK fortsette med disse aksjonene, sier Terje Tvedt, professor ved Universitetet i Oslo til NA24.no.

Det var under Nordiske Mediedager i Bergen tidligere denne uken professoren kom med uttalelsene om at NRK bør kutte ut tv-aksjonen.

- Bistand har blitt sett på noe apolitisk og godt. Det er ikke riktig at dette er dagen det norske folk kikker ut i verden, dette er dagen givergleden mobiliseres. Det er denne givergleden verden revolterer rundt, og det er det problematiske, mener Tvedt.

Tvedt mener at NRK ved å bruke journalister i tv-aksjonene det ser ut som tv-aksjonene er pr-stunt for de ulike bistandsorganisasjonene.

- De har påtatt seg rollen som garantist for at pengene kommer frem. Det er den samme posisjonen som da Hilde Frafjord Johnsen sa at norske bistandspenger ikke går til korrupsjon. Det er absurd, uttaler Tvedt, som sier at i forhold til folketall er de norske TV-aksjonene verdens største innsamlingsaksjoner.

Uenig

NRK-journalist Håkon Haugsbø (programleder for Brennpunkt og leder av SKUP) mener at Tvedt tar helt feil, og mener at han både kan ha rollen som programleder for tv-aksjonene (som han har ledet tidligere) og drive kritisk journalistikk.

- Det ville ikke vært problematisk for meg som journalist, Brennpunkt eller NRK å rette et kritisk søkelys mot organisasjonen, tvert i mot. Det er ingen grunner til at ikke jeg kunne foreta den granskningen, sier Haugsbø til NA24.no.

Han kan samtidig være enig i at de tette båndene mellom tv-selskapene og bistandsorganisasjonene kan være et problem.

- Innsamlingsaksjonen som fenomen er nok en gjøkunge i norsk redaksjonell sammenheng, men også slike gjøkunger smerter det å kaste ut av reiret. Hvordan kan vi gjøre det bedre, hvis vi skal kutte ut aksjonene? Dette er den ene gangen i året nordmenn løfter blikket fra sin egen navle og får innblikk i nord-sør-problematikker, sier Haugsbø.

TV 2-journalist Per Christian Magnus er uenig med Haugsbø.

- Håkon sier TV-aksjonen er den ene dagen det norske folk vender blikket opp fra navlen og er den dagen vi lærer litt om verden. Det tror jeg er den store myten. Vi lærer ingenting av disse programmene, sier TV 2-journalist Magnus til NA24.no.

Kilder